Tuesday, April 29, 2008

TVDW 04/05/2008 - (mixed by) Mikey D'Merola - Big Apple Production Vol. 1 (1982)



Wie in het gezegende jaar 1982 niet in zijn tienerjaren zat en destijds geen boontje had voor programma's als Funky Town, gelieve zich te onthouden. Deze tvdw was samen met (het in 1981 uitgebrachte) Adventures on the Wheels of Steel van Grandmaster Flash de grote wegbereider voor de turntablism, mix- en mashup explosie die zou volgen. Het was ook een van de weinige 12 inches die het tot in de mainstream schopten; de meeste van dergelijke mixes bleven beperkt tot club only white labels. De maxi wist zelfs van NYC over te steken naar Europa. Ik herinner me dat een van de (destijds populaire) vrije radio's bij ons in de streek het nummer regelmatig (en integraal) draaide. Ik had het op tape, draaide het grijs, maar wist nooit de hand te leggen op een vinyl of digitaal exemplaar. Tot de track vorige week opdook in de blog-o-sfeer. Gek hoe het muzikale geheugen werkt: na meer dan 20 jaar later kende ik nog elke wending uit deze 12 minuten durende extravaganza. Naar huidige normen klinkt de cut & paste techniek redelijk primitief, maar het blijft een fijne rollercoaster trip into disco, wave en breakbeats, in elkaar gedraaid door de New-Yorkse dj Mikey D'Merola. Met tussen de oogst vele persoonlijke favorieten als Heaven 17, Bohannon, Rocker's Revenge, Jonzun Crew, Gap Band, Yazoo en de herkenbare hi-NRG synths van Patrick Cowley & Bobby O. Big ups to Beat Electric, waar je als je snel bent de track nog kan vinden:

http://beatelectric.blogspot.com/

Labels: , , , , , , , , ,

Friday, April 25, 2008

TVDW 27/04/2008 - Rupert Holmes - Get Outta Yourself (1979)



Even melden dat ik de afgelopen weken regelmatig naar de nieuwe Whitesnake heb geluisterd. (geen reactie)
Wil er iemand weten wat ik van de plaat vond? (een oorverdovende stilte)
Nu ja, hij is hier te vinden:
http://the-m-files.com/reviews_whitesnake.html

Over naar de tvdw dan maar.

I was tired of my lady
We'd been together too long
Like a worn-out recording
Of a favorite song

Misschien bestaan er nog betere openingslijntjes van songs, maar het zullen er niet veel zijn. 'Escape' blijft het voorbeeld van een perfecte popsong met perfecte tekst en perfect gebracht. Maar veel meer dan opvolger 'Him' kende ik niet van Holmes. Tot ik deze week de twee bekendste albums van de man ontdekte en met plezier beluisterde. Platen die mooi thuis zouden horen in een mixtape met pakweg Boz Scaggs, Michael Franks, Harry Nilsson, Randy Newman, Billy Joel (het heerlijke Summer Highland Falls, bv.) en Steely Dan.

Al googlend ontdek je nog wat leuke trivia over de man met de geeky bril.

- Oorspronkelijk heette de song gewoon 'Escape'; het was pas toen de song het toevoegsel (The Pina Colada Song) kreeg, dat de jackpot rinkelde. Het nummer zou in de VS de laatste nummer 1 hit van de seventies worden.
- Holmes trok de studio in met de zinssnede 'if you like Humphrey Bogart' en besloot slechts op het laatst om dit te vervangen door 'if you like Pina Colada'.
- Holmes schreef enkele hitsingles voor seventiegroep The Buoys (geen typfout), o.a. Give up your guns en Timothy (een van de weinige hitsingles met kannibalisme als onderwerp) deed verder studiowerk en schreef songs voor o.a. The Drifters, Barbra Streisand en Gene Pitney, en was producer bij The Sparks. In '86 schreef hij de hitsingle 'You got it all' voor The Jets, een nummer dat in 2000 gecoverd werd door Britney Spears op haar album Oops I did it again.
- Holmes is inmiddels een schrijver van succesvolle toneelstukken en tv-series. Zijn roman Where The Truth Lies werd verfilmd door Atom Egoyan.
- citaat, over het allesoverheersende succes van 'Escape': "Wat ik ook uitvreet in de rest van mijn leven, op mijn grafzerk zal sowieso een grote ananas staan"
- Naar verluidt vindt Holmes de muziek van Whitesnake maar niks.

Intussen: geniet van Get outta yourself, geplukt uit dat hitalbum Partners in Crime, met die laidback groove, en een merkwaardige solo tegen de drie minuten grens.


http://www.sendspace.com/file/1229jk

Labels: , , , , , , , , , , ,

Friday, April 18, 2008

TVDW 20/04/2008 - The Feeling - Turn it up (2008)


Hun debuut viel twee jaar terug maar net uit de Best Of eindejaarslijst, en de opvolger Join With Us vraagt al weken lang regelmatig een beurt op de iPod. De tvdw voor The Feeling was dus slechts een kwestie van tijd. The Feeling grijpt terug naar (en vindt aansluiting bij) het mid-seventies popgevoel zoals dat destijds ook op platen van 10CC, Supertramp en ELO opdook. Het verontschuldigend toontje dat vaak opduikt bij recensies van The Feeling (genre: "eigenlijk mogen we dit niet goed vinden, maar..."), stoort me mateloos. The Feeling grossiert in glorieuze, rijk georchestreerde, schaamteloze feel good pop, punt. De uitdrukking guilty pleasure is hier dus helemaal misplaatst. Haal de tvdw binnen, turn it up en je weet meteen wat ik bedoel. En geef ook het full-album een kans, heerlijke plaat.

www.megaupload.com/nl/?d=X719XAEO

Als bonus en tribute ook even stilstaan bij het heengaan van toetsenist Danny Federici, de in de schaduw werkende trouwe bondgenoot van Springsteen. Ik zag 'm ooit aan het werk samen met de E Street Band in Flanders Expo. Great great stuff. Als eerbetoon: "Simon", sinds jaar en dag een persoonlijke favoriet uit Joan Armatradings album Me Myself I (1980). Federici laat zijn orgeltje lekker schuren tegen een lichtvoetige reggaebeat, terwijl Joan weer zo'n heerlijk aquarelletje van een songtekst schetst. Hats off to Federici...

http://www.sendspace.com/file/onyi6u

Labels: , , , , ,

Sunday, April 13, 2008

TVDW 13/04/2008 - Hipsway - The Honeythief (1986)



Per jaar doe ik een handvol keer mee aan een muziekquiz. Geflankeerd door mijn trouwe companen Hans en Stefan treden we aan onder de ronkende naam Detroit Breakdown. Voor wie onbekend is met het fenomeen muziekquiz: het is een gebeurtenis met een schrikwekkend hoog nerd-gehalte: een overwegend mannelijk, veelal met kaalheid en overgewicht kampend publiek dat in een aftands gemeentezaaltje bij elkaar komt om een avond lang naar fragmentjes te luisteren en zich voor het hoofd te stoten als deze of gene song of uitvoerder niet herkend wordt. Nerdy but fun. Trivialer kan haast niet.
Maar ach, je moet iets met je leven.
Afgelopen zaterdag belandde Detroit Breakdown op de Greighties Quiz in Wilrijk. Als vierde man werd onze supersub Joris van de bank gehaald. We zijn alle vier kinderen van onze tijd, wat wil zeggen dat qua muzikale kennis de jaren tachtig ons toch net nog iets beter liggen dan de andere decennia. De zaal had een hardnekkige 'puttekesgeur' maar voor de rest werd een heerlijke avond. De samenstellers hadden een goede mix gevonden tussen bekend en onbekend; ik herinner me welkome passages van Aztec Camera, Gemini, BB&Q Band, Peter Godwin, Haircut 100 en Daryl Hall's Dreamtime. Onze ploeg was goed op mekaar ingespeeld, want ook tracks van Mai Tai, Bauhaus en Mylène Farmer werden probleemloos ontmaskerd.
Zo'n avond levert ook altijd enkele momenten van 'gezellige frustratie' op. En hier kruipt de tvdw in het verhaal. Dat ik de song van Rush niet herkende, tot daar. Dat ik niet meer wist dat Une Fille de Tous les Pays een hitje was voor Linda de Souza, ook dat viel te vergeven. Maar toen 'the Honeythief' opdook in de lijst, stokte het geheugen op een onvergeeflijke manier. Pas een paar minuten later, tijdens de plaspauze, viel me de naam Hipsway te binnen. Te laat natuurlijk. Grrr. En dat terwijl ik de groep nota bene ooit aan het werk zag in Vorst, als voorprogramma van Simple Minds. Hipsway kwam uit Schotland, de kerels maakten twee albums maar scoorden enkel met The Honeythief (top 20 in de VS), waarna de bassist van de groep Texas zou oprichten. In al zijn gedateerdheid best een leuk nummertje, dat 'Honeythief'.
Oh ja, we eindigden in Wilrijk 7de op 30 ploegen, verre van slecht. En de avond leverde ons een heuse strijdkreet op. Spoel terug naar 1983, naar Flesh for Fantasy en naar de manier waarop übermacho Billy Idol de in leder getooide gebalde vuist in één verticale beweging van boven naar beneden haalt. Intussen met opgetrokken lip 'Flesh!!' uitroepend.
Nerdy but fun.


http://www.sendspace.com/file/oo27kp

Labels: , , , , , , , , , , ,

Monday, April 07, 2008

TVDW 06/04/2008 - Drs. P - Dodenrit (1974)


Intussen ben ik nog volop aan het genieten van de Mission To Venus (M2V). Zes cd's en een honderdtal tracks, daar ben je even zoet mee. De selectie van de vier reizigers zorgt voor een boeiende pot-pourri. En voor de tweede keer zorgde de M2V voor het beste muzikale moment van de week (too bad voor Jamie Lidell en Savalas). De eerste M2V-gerelateerde tvdw (zie Eddie Harris van een paar weken terug) kwam uit de selectie van Commander Bata. Die van deze week komt uit mijn eigen selectie. Even uit het begeleidende boekje van M2V mijn argumentatie halen:

Wedden dat, als we alle inzendingen voor M2V overlopen, we uitkomen op een redelijk serieuze bedoening? Om tegengewicht te bieden smokkel ik graag FUCK Holland Volume 1 in ons ruimteschip. Not available in any shop, of wat dacht u? De F.U.C.K.-serie werd een heel aantal jaren geleden opgestart tussen medereiziger Hans en mij. Het acroniem bestond aanvankelijk uit, even denken, Forgotten onehitwonders, Ultra Disco, Corny Lyrics en Kitschy silliness ........ of iets van die aard. De cd’s begonnen hun eigen leven te leiden, wat met name met compilation master en über-downloader Hans achter de draaitafels voor twee geweldige series zorgde, in diverse volumes: Fuck Deutschland en Fuck Holland. Staan mooi zij aan zij, rug aan rug in mijn cd-kast. Ik kies uiteindelijk voor volume 1 van Fuck Holland, om één reden maar: het weergaloze ‘De Dodenrit’ van Drs.P staat er op. Al zijn de andere 22 nummers ook best leuk, hoor: werk van Anita Meyer, Babe, Luv en Rudi Carrell staan er samen met songs als ‘Ik kan geen kikker van de kant afduwen’ (uit 1968 jawel) en ‘Ik ben verliefd op John Travolta’. Oké, we zijn niet op weg naar Omsk maar naar Venus, en we verplaatsen ons niet per trojka maar in een raket, maar toch. In mezelf en in Hans (en wie weet ook in onze andere medereizigers) schuilen een paar schuchtere aspirant-songtekstschrijvers (ja, die vernederlandste Lou Reed-tekst moet ik nog steeds van je, Hans). Maar als we dit nummer horen, buigen we deemoedig het hoofd en ruimen we onze dagdromen op. As good as it gets.



http://www.sendspace.com/file/mkpu2b

Labels: , , , , , , ,