Sunday, November 27, 2011

TVDW 27/11/2011 - The Pop Gun - The Game (1989)



Afkicken na alweer een geslaagde Detroit Breakdown Quiz, de achtste al. Met dit keer een volledig Belgische focus, dankzij de onnavolgbare research van Hans en Joris. Logisch dus dat na wekenlang een huis, computer en wagen vol Belpop te hebben, de tvdw naar een Belgische groep gaat. En waarom dan niet meteen naar The Pop Gun. Hun twee albums blijven pareltjes van leuke pop, met zowel in de zanglijn als in de arrangementen vaak net dat tikkeltje 'meer'. Ik herinner me ook nog een knap concert van de groep op Marktrock, in 1990, waar ze verrasten met covers van zowel John Cale (Dead or Alive) als Prefab Sprout (met The Golden Calf dan nog!).

Plus: I wanna make a picture of you when you come - dat was toch een tekstflard die recht uit de mond van Prince had kunnen komen, niet? Nu ik eraan denk: The game, de tvdw en een van de persoonlijke hoogtepunten uit de pakweg 200 audiofragmenten van onze DB-quiz, heeft een drumritme dat wel een uitgebeende versie lijkt van Housequake. Shut up, already, damn!

Benieuwd waar ze tegenwoordig mee bezig zijn? Op
http://thepopgun.wordpress.com/ vind je de demoversie van een nieuw (nu ja, relatief nieuw)nummer. En begot, het klinkt alweer niet slecht...

Labels: , , ,

Tuesday, November 22, 2011

TVDW 20/11/2011 - Yes - Machine Messiah (1980)



Eén maand die mij muzikaal vormde? Slechts één? Dan moet ik misschien wel voor augustus 1980 kiezen. Queen kwam met de release van "The Game" (het allereerste album dat ik van de groep kocht), de soundtracks van "Xanadu" en "One Trick Pony" verschenen die maand, Rush trok in Stony Lake Ontario voor het eerst de studio in voor de opnames van wat "Moving Pictures" zou worden, en AC/DC had net een weekje voordien "Back in Black" uitgebracht. In Engeland stonden David Bowie en Abba die maand op nummer één (met resp. Ashes to Ashes en The Winner Takes it All), in Amerika was dat Olivia Newton-John (met Magic) en Christopher Cross (met Sailing), in België ELO & Olivia (met Xanadu) en opnieuw Abba.

In dat klimaat kwam Yes met een plaat die haaks stond op alles wat in die periode in de hitparade te horen viel: "Drama". De meest vreemde eend in de bijt ook, in de discografie van Yes. Vier van de vijf leden van dat mythische album, stonden afgelopen zondag in de AB. Chris Squire, de man die samen met Jon Anderson de band stichtte, Steve Howe, Alan White en Geoff Downes. Enkel de zanger verschilde: geen Trevor Horn, ook niet het icoon van de groep, Jon Anderson, maar de onbekende Canadees Benoit David. Deze trok zich behoorlijk uit de slag. Anderson in de schaduw spelen, dat was vanzelfsprekend te hoog gegrepen, maar echt pijnlijke momenten waren er evenmin. Hoogtepunten waren een haast vlekkeloze 20+ minuten versie van Fly From Here, en de twee songs van Drama die de setlist haalde. Tempus Fugit kwam als tweede nummer van de avond nog wat aarzelend uit de startblokken, maar Machine Messiah kreeg een grootse, kamerbrede behandeling die de song alle eer aandeed. Nog leuker werd het omdat ik me die avond vergezeld zag van twee van mijn beste vrienden - twee heerschappen ook bij wie "Drama" een even mythische status heeft. Memorabel.

Labels: , , , , , , , ,

Monday, November 14, 2011

TVDW 13/11/2011 - Against Me! - Suffocation (2010)



Punk? Nooit mijn ding geweest. De revolutie van the Sex Pistols, of die van Chic? Johnny Rotten versus Nile Rodgers? Mijn keuze is snel gemaakt. In de afdeling punkrock heb ik wél wat favorietjes - niet toevallig groepen die 60% rock en slechts 40% punk zijn. Ook het vorige week ontdekte Against Me! uit Florida past in dat rijtje. Stevige kopstoten van songs, catchy riffs en een overgave die me soms wat deden denken aan een minder folky versie van Frank Turner. De tvdw is het onbetwiste hoogtepunt uit hun vorig jaar verschenen (en door Butch Vig geproducete) album "White Crosses". Turn that shit UP!

Labels: , ,

Wednesday, November 09, 2011

TVDW 07/11/2011 - Beirut - Santa Fe (2011)



Altijd leuk als een groep plots zo sterk voor de dag komt, dat zelfs je meest hardnekkige vooroordelen meteen van tafel worden geveegd. Beirut speelde het voor elkaar. Altijd al een vervelend groepje gevonden, hun zigeuner-weltschmerz deed me weinig en die vorige singles irriteerden me. Maar dan komt Santa Fe op de radio en denk je: wauw, wat een leuk deuntje. En dan nog eens en dan nog eens en dan ben je er verslaafd aan. Het bijhorend album blijf ik maar zo-zo vinden, met veel kladjes van songs. Maar dat ene nummer met zijn haast hypnotiserende beat en die lekker voortdravende melodie... dat blijft genieten.

Labels:

Wednesday, November 02, 2011

TVDW 30/10/2011 - Rage Against the Machine - Down Rodeo (1996)



Geen betere manier om op weg naar het werk wakker te worden, dan met een streep Rage Against the Machine. "Evil Empire", "Battle of Los Angeles" en "Renegades" werden er doorgejaagd tegen hoog volume. Het debuut blijft natuurlijk onovertroffen (en belandt steevast in mijn lijstje van Desert Island Albums), maar ook die andere platen zijn nog verrassend goed. Renegades bevat bijvoorbeeld opmerkelijke covers van Cypress Hill, MC5, Afrika Bambaataa, Eric B & Rakim, Dylan, Stones en Springsteen. De tvdw komt uit het tweede album en is samen met de kopstoot Bulls on Parade het hoogtepunt van de plaat.

Labels: