Thursday, June 26, 2008

TVDW 29/06/2008 - The Postal Service - Such Great Heights (2003)



Even nog een bruggetje naar Jesse Johnson, de Prince-sidekick die hier vorige week scoorde. Prince zelf is nu ook binnengesijpeld in het muzikale geheugen van mijn kinderen. Met welke song? Met You got the look - toevallig een track van de allereerste cd die ik in huis haalde, Sign O' The Times. Waarom net die song? Heeft alles te maken met hun favoriete tv-programma: Superhond 2008, waarvoor het refrein van You Got the Look als indicatiefje dient.
Ach, alle middelen zijn goed om aan muzikale opvoeding te doen.

De tvdw van deze week kan dan weer een bruggetje leggen naar de tvdw van twee weken geleden. Narrow Stairs van Death Cab for Cutie blijft een echte aanrader. Waar vind je bijvoorbeeld zo'n mooie openingszin als deze:

How I wish you could see the potential, the potential of you and me
It's like a book elegantly bound, but in a language that you can't read

Geen idee meer wat er in mijn eindejaarslijstje van 2003 zat, maar had ik toen The Postal Service gekend, stonden ze beslist ergens bovenaan te blinken. The Postal Service is een zijproject van de zanger van DCFC en heeft o.a. Styrofoam, The Shins, Flaming Lips, Lila Puna en Rilo Kiley als indie-vriendjes. Het mooie van hun - voorlopig enige - album "Give Up" is dat het haast volledig elektronisch gemaakt is en toch een bijzonder warme, poëtische sfeer heeft. De synths hebben een leuke vintage feel, alsof ze geplukt zijn uit het repetitiekot van Kraftwerk, en de subtiele drumpatronen krinkelen vrolijk rond de erg melodieuze zanglijnen. Héérlijke ontdekking. En ook weer met zo'n mooie teksten:

I am thinking it's a sign
that the freckles in our eyes are mirror images
and when we kiss they're perfectly aligned

And I have to speculate
that God himself did make us into corresponding shapes like
Puzzle pieces from the clay

True, it may seem like a stretch,
but it's thoughts like this that catch
my troubled head when you're away when I am missing you to death

Past wel bij die nog steeds op wolken drijvende zoon van me. Eens checken of Nora ook sproetjes heeft.

http://www.sendspace.com/file/fgbkkw

Labels: , , , , , , , ,

Monday, June 23, 2008

TVDW 22/06/2008 - Jesse Johnson - I'm just wanting you (1988)


Vorige week tijdens mijn twee fietstochtjes naar het werk (ja ja, een plotse eco-opstoot, take notice Al Gore!) genoten van de herontdekking van Jesse Johnson. Heb twee vinylplaten van de man, maar die geraken natuurlijk nooit meer uit hun hoesje. Samen met latere überproducers Jam & Lewis zat Johnson in The Time - hij schreef zelfs hun grootste hit "Jungle Love". En hij gaf Les Rita Mitsouko hun allergrootse hit, door hun nummer "Andy" van een funky remix te voorzien (... goed voor top twintig in de USA Billboard).

Of hij ook op platen van Prince zelf meespeelde, weet ik niet. Ik dacht altijd dat Jesse de gitarist met de bandana was die in het clipje voor "1999" het "When I woke up this morning..." lijntje kreeg, maar dat blijkt niet te kloppen (... geloof ik). De jaren dat hij in Minneapolis rond Prince cirkelde, lette hij alleszins héél erg op. De vervormde drumeffectjes, de vocale tics, de mix tussen funk en rock, zelfs de kleurrijke garderobe wist hij mooi te kopiëren van bij De Purperen.

Soit, we wijken af: Jesse bracht in de tweede helft van de jaren tachtig drie aardige platen uit. Vooral bij de laatste, Every Shade of Love, viel alles op zijn plaats. De teksten bleven een soms beschamende opeenstapeling van hedonistische gemeenplaatsen, maar de licks en grooves klonken aanstekelijk en de blazers gaven een leuke extra toets. Plus: op de plaat laat Johnson horen een schitterend gitarist te zijn. Niet enkel bij de hevige, Hendrixiaanse solo's van So Misunderstood en Stop Look Listen, maar ook bij de delicate accenten waarbij hij de tvdw verrijkt.


http://www.sendspace.com/file/jimrpz

Labels: , , ,

Sunday, June 15, 2008

TVDW 15/06/2008 - Death Cab for Cutie - Grapevine Fires (2008)


Over de liefde. Mijn zoon van zeven is verliefd. Hij gaf het vorige week aarzelend toe, blozend en zich in het bedkussen wentelend van gêne. Niemand mocht het weten, zelfs mama of de twee zussen niet. En donderdag moesten we met ons tweeën even praten, afgezonderd van de nieuwsgierige oren van grote zus, omdat hij me zijn Grote Plan wou ontvouwen. Mannen onder elkaar, dat soort dingen. Hij had een tekening gemaakt om het haar kenbaar te maken: een groot rood hart met links en rechts ervan de twee initialen, ingepakt in een zelfgemaakte enveloppe waarop hij had geschreven: "van Bram aan Nora - aan niemand vertellen". Toen ik later op de avond de oudste zus naar de muziekles bracht, ging hij mee om even verderop de liefdesverklaring in de brievenbus van de genaamde Nora te droppen.
De volgende dag ging ik hem namiddag van school halen en werd getrakteerd op een festijn van glunderende blikken. Van hem, naar mij. Van hem, naar haar. En van haar, naar hem. Vlinders vlogen in grote zwermen in de lucht, de horizon kleurde roze en in de verte hoorden we honderden strijkers. Onbetaalbaar.
En guess what? Van het geheim bleef nog weinig over. Nora had de waarschuwing op de enveloppe in de wind geslagen en had meteen haar vriendinnen ingelicht. Typisch vrouwen. En Bram wou alles nog wel geheim houden, maar versprak zich in zijn enthousiasme eerst tegenover zijn grote zus, en een kwartier later ook nog eens tegenover mama. Het allesverterende vuur van de verliefdheid woedt in hem, ocharme.

Wat dat te maken heeft met de tvdw? Bitter weinig, maar ik wou de anecdote toch even schetsen. Er had trouwens best een tvdw uit voort kunnen vloeien. Zaterdag liet ik het in deze omstandigheden gepaste "Ik wil jou" van Polle Eduard door de boxen schallen, en de kinderen zongen vrolijk mee.

Maar Polle moest de duimen leggen voor Death Cab for Cutie. Indie-rock lievelingen wiens vorige cd, Plans, het tot mijn eindejaarslijstje haalde. Ook bij de nieuwe cd Narrow Stairs is het weer genieten van de perfecte teksten en de mooi in elkaar geknutselde popnummers. Trouwens, wacht eens even: best een erg romantische song, die tvdw, dus er is toch een link.
Lang leve Nora.

http://www.sendspace.com/file/8srxj5

Labels: ,

Monday, June 09, 2008

TVDW 08/06/2008 - Steve Winwood - Other Shore (2008)


Aha, Steve Winwood - de meester. Een man die weinig verkeerd kan doen ten huize Koop. Ik koester mijn vinylplaten van The Spencer Davis Group die ik ooit in een uitverkoop op de kop tikte. En ik blijf met plezier albums als Arc of a Diver, Talking Back to The Night en Back in the High Life draaien. "And we'll drink and dance, with one hand free / Let the world back into me" - hoe mooi, toch. En ik denk met plezier terug aan de drie keer dat ik de man live zag.
Winwood had al een tvdw te pakken met het weergaloze Night Train (top tien notering in het best intro's ever lijstje), maar het heerlijke Other Shore komt uit zijn meest recente plaat, Nine Lives. Bij die cd zit ook een dvd waarin Winwood ons rondleidt op zijn landelijke hoeve in Gloucestershire, waar op een steenworp afstand ook 's mans opnamestudio ligt. In het begeleidende interview zegt hij op Nine Lives te hebben gezocht naar het kruispunt tussen rock en Latijns-Amerikaanse ritmes. Beetje wat hij ook al deed op voorganger About Time. De nieuwe plaat is iets meer gefocust en bevat twee opvallende samenwerkingen. De ene is met Eric Clapton, een collaboratie die vooral fans van Blind Faith zal plezieren. De andere ligt verborgen in de kleine letters, en is meer verrassend. Om de teksten te schrijven vormde Winwood dit keer team met Peter Godwin. Inderdaad, de kerel van de de eighties synthpop-klassieker Images of Heaven. Nou moe!

http://www.sendspace.com/file/p435lw

Labels: , , ,

Monday, June 02, 2008

TVDW 01/06/2008 - Nona Hendryx - Steady Action (1983)


Beetje windstil qua muziek, dan maar teruggrijpen naar een van de fijnste muzikale momenten van de laatste weken: die herontdekking van 'Nona', het album dat Nona Hendryx - ooit een van de drie van Labelle - opnam met schoon volk als Laurie Anderson, Tina Weymouth van Talking Heads en het producersduo Bill Laswell en Michael Beinhorn, ofte Material. Jammer van mijn intussen flink beduimeld vinylexemplaar, maar de plaat is nooit op cd uitgebracht. Houdt me niet tegen om dit heerlijke reggae-soulnummertje te plugggen, inclusief de erg rare intro en de krachtige backing vocals.

http://www.sendspace.com/file/pdb2lq

Labels: , , , ,