Monday, February 25, 2013

TVDW 24/02/2013 - The Fixx - Beautiful Friction (2012)

Op kousevoeten. Op een diefje. Die van The Fixx hebben toch maar mooi een tvdw weggekaapt. Voor de voeten van Jamie Lidell, waarvan ik dacht dat hij met zijn nieuwe plaat beslist een tvdw zou scoren. Niet dus. Wat een tegenvaller die Lidell-plaat, volgestouwd met effectjes, vervormde drums en synths, vocale filtertjes allerhande. Druk druk druk... Al een even grote teleurstelling als de nieuwe eels (wil iemand van de heren recensenten eens eerlijk zijn en zeggen dat eels zichzelf al veel te lang aan het herhalen is, please?).

Dus gaat de tvdw, tot mijn eigen verbazing, naar het tweede album dat ik deze week beluisterde. Van The Fixx, 'n groepje dat ik zelfs in de jaren tachtig eigenlijk nauwelijks volgde - maar dat vorig jaar aangestipt werd door Bart tijdens diens sonarreeks (uitleg hierover: zie de tvdw van Guillemots van een tijd terug). Dus toch maar eens uit nieuwsgierigheid die soort van comebackplaat van The Fixx een kans geven. En kijk, dat titelnummer, dat wist me toch meteen te charmeren. Donker en sfeervol zoals ook The Comsat Angels zaliger dat konden. Google leerde me gisteren trouwens dat de gitarist van The Fixx niet van de minsten is: Jamie West-Oram was een van de steunpilaren op die memorabele Private Dancer-plaat van Tina Turner. Hij schreef mee aan het openingsnummer I might have been queen, en verzorgde ook de licks op Better Be Good To Me.

Labels: , , , ,

Monday, February 18, 2013

TVDW 17/02/2013 - Pillowfight - Get your shit together (2013)

Als Daniel M. Nakamura iets uitbrengt, is het altijd wel even de oren spitsen. De man, beter bekend als Dan the Automator, zorgde ervoor dat het debuut van Gorillaz zo heerlijk klonk, en bezorgde ons thuis ook enkele leuke momenten met zijn alle kanten opbotsende projectje Handsome Boy Modelling School.

Met Pillowfight heeft hij een nieuw speeltje, een boeiende samenwerking met de Amerikaanse Emily Wells. Het debuut is een geslaagde hybride van triphop, hiphop, lounge en classic soul. Soms klinkt het alsof Dusty Springfield in de studio zit met De La Soul (Redemption), elders duikt een track op die wel van Moloko had kunnen zijn (Get Down) of van Gnarls Barkley (In the afternoon).  Nog niet helemaal uit welke tvdw het meest geschikt is, voorlopig kies ik voor deze Get Your Shit Together - een track waar Alex Callier ongetwijfeld groen van jaloezie zal naar luisteren.

Labels: , , , ,

Monday, February 11, 2013

TVDW 10/02/2013 - Donald Byrd - Weasil (1969)

Ze konden meteen inpakken, hoor, die recente albums van I Am Kloot, Villagers of Eels. Eenmaal het nieuws bekend geraakte dat Donald Byrd het loodje had gelegd, stond de tvdw vast.

Ik zag Byrd eind jaren negentig aan het werk in de Ancienne Belgique, als gast bij Guru's Jazzmatazz project. Maar de man werpt natuurlijk een veel langere schaduw: bebop met Art Blakey & the Jazz Messengers, platen op Blue Note en Verve, en in de jaren zeventig de consequente uitstap richting souljazz en funk, via de Blackbyrds en via zijn samenwerking met de gebroertjes Mizell.

Als tvdw een onderkoelde, lekker achteroverleunende slice of Blue Note. Ze vallen trouwens, om Byrds bekendste hit te parafreseren, als dominosteentjes, de grote namen van de funk. In een tijdspanne van enkele weken lieten naast Byrd ook de zanger van The Ohio Players en een bandlid van Mandrill het leven.

Labels: , , , , ,

Monday, February 04, 2013

TVDW 03/02/2013 - Andy Burrows - Stars in the Sky (2012)

Het voordeel van een petekind te hebben, is dat je dingen deelt. Niet enkel overpeinzingen, gedachten, meningen, maar ook lijstjes. Aah lijstjes. Mijn petekind Jolan is er, net als ik, gek van. Zo schoof hij enkele weken terug een lijst onder mijn neus, met de songs die hem vorig jaar het meest waren bijgebleven. In de top 20 vond ik een onbekende naam, Andy Burrows.

Intussen heb ik al meerdere keren genoten van Burrows' album Hometown. Prachtig werkstukje, warm maar bevlogen, met vele songs die me nog het meest doen denken aan de platen van Brendan Benson, dat maatje van Jack White dat ook in The Raconteurs zit. Intussen weet ik ook dat ik beter moet opletten tijdens concerten. Ik zag Burrows immers ooit aan het werk, zij het dan in de hoedanigheid van drummer bij Razorlight, toen dat groepje optrad tijdens Leffinge Leuren. Matig optreden was dat, trouwens.  

Als tvdw kies ik niet voor een van die twee glorieuze, warmbloedige singles - Hometown en Because I know that I can - maar voor een nummertje dat achteraan de plaat te vinden is. Beetje World Party, beetje Crowded House, maar vooral: erg mooi.

Labels: , , , , ,