Monday, March 31, 2008

TVDW 30/03/2008 - The Raconteurs - Rich Kid Blues (2008)


Er werd weer heel wat achterom gekeken afgelopen week. Het concert van Jean Michel Jarre (samen met Orf, Nymans en Neef Dirk - a first!), en grasduinen in de collectie songs van Aztec Camera en the Rave-Ups. Ook de nieuwe releases hadden een flinke poot in het verleden: de nieuwe van Coverdale's Whitesnake en de nieuwe Raconteurs. Een heerlijk plaatje, dat laatste, dat elke gitaarrockliefhebber midscheeps treft met tonnen tomeloze energie en een opeenstapeling van wilde riffs. The Raconteurs liggen bij mij trouwens in een hogere schuif dan the White Stripes, maar daar zal de invloed van band member Brendan Benson wel voor iets tussen zitten. Moet heerlijk zijn om lid te zijn van zulke groep, dacht ik bij het beluisteren van de nieuwe cd. Rammen in het repetitiekot en intussen halsstarrig blijven geloven dat de muziek niet meer geëvolueerd is sinds 1972.


http://www.sendspace.com/file/nalo1k

Labels: , , , , , ,

Thursday, March 20, 2008

TVDW 23/03/2008 - George Benson - On Broadway (1977)


They say that I won't last too long on Broadway
I'll catch a Greyhound bus for home, they all say
But they're dead wrong, I know they are
'Cause I can play this here guitar
And I won't quit till I'm a star on Broadway

Vanzelfsprekend zijn we nog steeds on a mission to Venus, maar de tvdw gaat naar George Benson en diens versie van de Drifters-hit 'On Broadway'. Ik heb het wel voor Ome George. Oké, hij is deels verantwoordelijk voor de 'quiet storm' stroming in de jazz, die ultra smooooooth muziek die voortkabbelt tot je een ons weegt. Maar hij heeft veel meer op zijn palmares. In zijn beginjaren (o.a. met Jack McDuff) bracht hij een flinke portie blaxploitation instrumental funk in de jazz. En zijn uitstapjes richting disco en R&B blijven ook de moeite. Vooral 'In your eyes', met Arif Mardin en Kashif als producers en o.a. de muzikanten van Toto, Steve Gadd en Chaka Khan als guests, blijft geweldig.
De single 'On Broadway' heb ik al een eeuwigheid thuis, maar dat was een edit. Recentelijk ontdekte ik de bijhorende live-album 'Weekend in L.A.' en de tien minuten durende full version van de song. Niet stuk te krijgen.

http://www.sendspace.com/file/ypmapk

Labels: , , ,

Friday, March 14, 2008

TVDW 16/03/2008 - Eddie Harris - Listen Here (1967)


De bepalende dag voor de tvdw van deze week was dinsdag, toen plots wel drie nummers stonden te dringen voor een nominatie. In de auto, op weg naar de AB, weerklonk plots "Down Payment Blues" van AC/DC. Met voorsprong het geweldigste radiomoment van de week. Ik hoef niet meer te zeggen welk station verantwoordelijk was voor deze verrassende programmatie, of wel?
Eenmaal in de AB maakte Savalas kans op een tvdw. Het zou hun tweede zijn geweest, want uit hun debuut plukten we er al eentje.
http://koop05.blogspot.com/2006/02/tvdw-12022006-savalas-all-over-you.html
Vooral de eerste drie songs uit de setlist van dinsdag waren schitterend - erg 'tight' gespeeld, en wat een sound blies dit viertal de zaal in! Wel jammer dat ze ons in de bissen niet plezierden met hun eigenzinnige, malse cover van "Dance Hall Days". En ook jammer dat die tvdw All Over You in de kast bleef. Maar niemand kon tippen aan het pakketje dat ik diezelfde avond overhandigd kreeg: de volledige Mission To Venus, verspreid over zeven cd's!
Dit vraagt om wat uitleg. Mission To Venus (M2V) is een initiatief van the man we call Don Bata. 'Een reis naar Venus - plaats voor 21 cd's/lp's onderweg. Welke kies je?', zo luidde de opdracht. In totaal bleek er in de raket plaats voor vier personen. De tot 'Commander' gebombardeerde Don Bata gaf ons elk een tiental muziekgenres, waaruit we er zeven moesten kiezen. Elk genre mocht dan vertegenwoordigd worden door drie platen. En uit elke plaat mocht één song naar de M2V compilatie - wat zorgt voor zeven van een mooi hoesje voorziene cd's, met een kleine honderd songs erop (21 x 4 + wat bonus tracks). Wat staan ze mooi in mijn kast, rug aan rug. Oh ja, en bij de M2V hoort ook een knap vormgegeven documentje, waarin elk van de reizigers zijn keuze beargumenteert. Een boekje dat mooi ligt op onze salontafel.
Het was niet het eerste initiatief van Don Bata, in het verleden had hij al een 'Museum' (cfr. de StuBru-aanpak) en een 'Mission To Mars' opgestart. Telkens een leuk alibi om te beginnen grasduinen in de muziekcollectie, te delibreren en te selecteren. Welke plaat neem ik mee, en waarom? En welke song is representatief en kies ik? Denkoefeningen en spelletjes waar alleen muziekgekken als ik iets aan hebben, maar kom - een mens moet iets doen.
Intussen is, na een lange bevalling (de eerste M2V-mail dateert van 26 februari 2007!), de lancering richting Venus dus een feit. Kan ik meteen zien en horen wat mijn medereisgenoten selecteerden. Ik zit nog maar halverwege Volume 2, maar de cd's leverden alvast prettige kennismakingen op (Thomas Dybdahl, Josie Cotton en Feist), en herontdekkingen van spullen die in mijn kast stof liggen te vergaren (Suba, Michelle Shocked). De track die me vooralsnog het meest omverblies, was het getoeter van Eddie Harris op de sax; een selectie van The Commander zelf. Wat googlen leert dat Eddie Harris op deze opname wordt bijgestaan door percussionist Ray Barretto en King Curtis (auteur van een van mijn favoriete soulnummers, Memphis Soul Stew) en dat de productie in handen was van de grote Arif Mardin. Enjoy, en hats off to Don Bata!

http://www.sendspace.com/file/gnj4oc

Labels: , , , , , , ,

Friday, March 07, 2008

TVDW 09/03/2008 - Steve Wynn - Layer by Layer (1993)


Afgelopen week goed zoet geweest met twee home made compilations die vrienden me toestopten. Nog altijd de beste manier om nieuwe muziek te ontdekken en oude favorieten te herontdekken, en een perfect alibi om een eind weg te leuteren over muziek. Maar het niet te overtreffen kippenvelmoment kwam zondagavond in een klein achterzaaltje van de Arenbergschouwburg, waar Steve Wynn - thuis al bekend als 'God' - optrad. Niet met zijn beautiful noise makende Miracle Three, maar in akoestische gelegenheidsbezetting met Robert Lloyd (gitaar, mandoline, keys - zie ook: Television) en Erik Van Loo (upright bass). Ik heb thuis een twintigtal Wynn-cd's en de teller qua concerten moet al tegen de dertig staan, en toch was dit optreden nieuw en vernieuwend. Qua aanpak en qua setlist. Ik onthou een vijftal absolute hoogtepunten: 'Out of the Grey', 'There Will Come a Day', 'If my life was an open book', 'Bruises' - (laatste nummer van de set en al eerder een tvdw op deze blog), en 'Layer by Layer'. Deze laatste song komt uit Fluorescent, de eerste Wynn-cd die ik kocht en nog altijd een van mijn favorieten. Die plaat was ook de aanleiding voor wat mijn allereerste interview met een rock/popartiest zou worden. Backstage in de inmiddels ter ziele gegane Pacific in Antwerpen. Ik had een doosje pralines bij voor Wynn.


http://www.sendspace.com/file/r72yca

Labels: ,