Monday, January 28, 2013

TVDW 27/01/2013 - Wave Machines - Home (2013)

Wat duurde het toch lang, voor deze band uit Liverpool met album nummer twee kwam. Maar het was het wachten meer dan waard. In vergelijking met dat debuut van ruim drie jaar terug, twijfelt de groep nu minder tussen rock en synth. Met keyboards die ze uit een garage sale bij Gary Numan lijken te hebben gekocht, maakt Wave Machines boeiende, gelaagde nummers -  nu eens sfeervol en melancholisch, dan weer volgestouwd met spannende breakbeats.

Als je met het oog op een tvdw-nominatie minstens vijf nummers hebt waartussen je kan kiezen, weet je het wel. Nieuwe single Ill Fit heeft een even grote electronica cool als het beste van MGMT, I Hold Loneliness smeekt om een remix door Soulwax. Pollen en Walk before I run  brengen het beste in Athlete in herinnering. Strafste track lijkt me - voorlopig - het prachtig opgebouwde Home.

I’ve been breaking up the ground here. I’ve been pushing through the surface of the atmosphere to test the edges of the clear and the unclear. And I’m longing for the quiet of the unknown.

Het moet al erg gek lopen, mocht dit album aan het eind van het jaar niet in mijn lijstje belanden.

Labels: , , ,

Tuesday, January 22, 2013

TVDW 20/01/2013 - Grizzly Bear - Gun-Shy (2012)

Inhaalbeweging, hoofdstuk 2. Nog even terugbladeren naar dit interessante lijstje www.metacritic.com/feature/top-ten-lists-best-albums-of-2012 (ik weet het, ik zou hier een hyperlink moeten plaatsen maar ik weet nog altijd niet hoe dat moet).

Plaat nummer 6, die van Grimes, haalde de vorige tvdw binnen. Deze week hield ik de nummer 3 uit het lijstje tegen het licht, het bejubelde "Lonerism" van Tame Impala. Nou nou, wat een slap soepje. Heel wat pretentieuze psychedelische sfeertjes, maar oh zo weinig songs. Beetje een Mercury Rev du pauvre. Doorspoelen! Dan liever de twee platen die ex aequo op plaats 13 belandden. "Bloom" van Beach House blijkt mooi, erg mooi, maar "Shields" van Grizzly Bear greep me toch nog sneller bij het nekvel. Warm, complex, breed en af en toe met dat grootse, wat dwarse geluid van Arcade Fire. Al doet de tvdw meer denken aan het subtiele van The Shins.


Labels: , , , , ,

Monday, January 14, 2013

TVDW 13/01/2013 - Grimes - Skin (2012)

Altijd leuk, om te kijken wat de poprecensenten als Album van het Jaar bestempelden. Een goede, maar redelijk Anglo-Saksisch geïnspireerde bron hiervoor is Metacritic, dat de eindejaarslijstjes van 130 media optelde. Bovenaan staat Frank Ocean - een man die bij mij het voorbije jaar enkel (meermaals) het huis binnendrong via No Church in The Wild, dat mijn zoon Bram meermaals door de boxen liet knallen.

Verder leert de lijst - hier te vinden: www.metacritic.com/feature/top-ten-lists-best-albums-of-2012 - dat ik vrienden met goede smaak heb. Shamrock Nico stipte Japandroids aan, Dela deed hetzelfde met Jack White, Hannes met Beach House en Grizzly Bear. Uit mijn eigen lijstje (zie enkele tvdw's terug) scoort Jessie Ware dan weer hoge punten.

Soit, allemaal behoorlijk triviaal. En wat de recensenten aan hun status verplicht zijn, is het droppen van tal van nieuwe namen - dat spreekt voor zich. Zo'n naam die ik vorige week bij wijze van inhaalbeweging uit de top 10 van Metacritic plukte, is de Canadese Grimes.

Haar album "Visions" is een mooie, bevreemdende kruisbestuiving tussen gothic, minimale electro, synthpop en feëerieke, donkere luisterliedjes.

Labels:

Thursday, January 10, 2013

TVDW 06/01/2013 - Nytro - Nytro Express (1979)


Men neemt de zoon bij de kraag. Men zet hem voor de computer. Men opent itunes. Men creeërt een mapje "Run". Men vraagt de zoon om lukraak uit de 38.328 beschikbare nummers er een zestien te selecteren. Men start de loopronde en valt van de ene verbazing in de andere. Adam & the Ants kwamen voorbij, maar ook Add N to (X) en The Adventures. Maar de grootste verrassing kwam bij de begintonen van Nytro Express. Warempel, dat leek wel The R.R. Express van Rose Royce - maar dan toch net dat tikkeltje anders.

Google leerde na mijn loopronde dat Nytro een studioproject was van Norman Whitfield, die geweldige Motown-producer die The Temptations en Marvin Gaye destijds zo'n heerlijk breed klanktapijt gaf. Whitfield zou een jaar na datum, in 1980, de superieure disco-funk-groove van zijn Nytro Express recycleren als The R.R. Express, op wat de laatste door hem geproducete Rose Royce-plaat zou worden, "Jump Street".

Labels: ,

Thursday, January 03, 2013

TVDW 30/12/2012 - Gotye - Heart's a mess (Supermayer Mix) (2009)

Wat doe je dan, in die laatste, muzikaal vrij rimpelloos voorbijschrijdende week van het jaar? Je zet tijdens je laatste joggingronde de ipod op shuffle en je zegt: de laatste song die ik hoor, wordt de tvdw. En zo scoort Gotye, exact één jaar na zijn eerste tvdw, een tweede keer.

Labels: