Monday, January 29, 2007

TVDW 28/01/2007 - Flash & the Pan - Walking in the rain (1978)


"Come in all you jesters
Enter all you fools"

De laatste week eiste het Australische Flash & the Pan heel wat aandacht op de iPod. Australisch zeg ik, maar de roots van het tweetal Vanda en Young lag net zozeer in Nederland. Harry Vanda heette eigenlijk Johannes Vandenburg, terwijl George Young de oudere broer was van Malcolm en Angus, resp. rhythm en lead gitarist bij AC/DC. De eerste zes platen van AC/DC kregen overigens een Vanda/Young productie mee, waardoor de twee bij mij sowieso al een wit voetje hebben. De twee erg cameraschuwe heren schreven in hun vroege jaren enkele klassiekers bij elkaar (Friday on my mind van de Easybeats, maar ook Love is in the Air van John Paul Young), maar het zijn die platen - en vooral de singles - van Flash & The Pan die echt geweldig blijven. Hey St. Peter, Ayla, Midnight Man, Waiting for a train: het zijn erg originele synthpop-nummertjes, telkens gezongen met die vervormde stem en ook telkens met ergens in tekst of arrangement "een hoek eraf". TVDW "Walking in the rain" is een schoolvoorbeeld van hoe weinig er nodig is om een klassieker bij elkaar te schrijven: een baslijntje, wat ijle synths en een mysterieuze, unheimliche tekst (MC 900 Ft. Jesus avant la lettre), veel meer is het eigenlijk niet. Maar wat een song. Dat had Grace Jones ook meteen in het snotje. Samen met Sly & Robbie herwerkte ze het tot openingsnummer voor haar fantastische Nightclubbing-plaat uit 1981, en de tekst - "Feeling like a woman, looking like a man" - was ongewild natuurlijk op haar androgyne lijf geschreven.

http://www.sendspace.com/file/lhwew8

Labels: , , , , ,

Monday, January 22, 2007

TVDW 21/01/2007 - Roger Taylor - Racing in the streets (1984)


Van de Bob Seger-tvdw van twee weken terug, waar Springsteen al even vernoemd werd, een bruggetje maken naar deze "Racing in the streets", origineel van The Boss maar hier uit de tweede soloplaat van Queen-drummer Taylor. Taylors twee eerste platen (Fun in Space in 1981 en Strange Frontier drie jaar later) zijn best aardig en vroegen de afgelopen twee maanden regelmatig om aandacht op de iPod. Trivia: naast Springsteen covert Taylor trouwens ook het ultieme anti-oorlogslied "Masters of war" van Dylan. Is Springsteen een even verrassende cover? Ja en neen. De typisch Amerikaanse beeldtaal klinkt wat raar uit de mond van iemand, geboren in Norfolk. Maar het thema van de song - nachtelijke snelheidswedstrijden met auto's, in Fast & Furious stijl - is echt wel een kolfje naar de hand van Taylor. Vergeet niet: dit was de man die "I'm in love with my car" schreef, op "Night at the Opera". Het origineel van Springsteen staat op "Darkness on the edge of town", mijn favoriete BS-album. Taylor covert de song vrij traditioneel, het kippevelmoment in de derde strofe blijft zo intact. Schitterend, hoe Springsteen-de-tekstschrijver het thema van een verloren relatie van middle classers in the promised land hier met enkele zinnen beschrijft. En hulde voor Taylor om de coverversie overeind te houden.

http://www.sendspace.com/file/leg2xb

Labels: , ,

Saturday, January 13, 2007

TVDW 14/01/2007 - Fine Young Cannibals - I'm not the man I used to be (1989)


"A man's gotta do what a man's gotta do". Vandaar, morgen even onder het mes. Een kleine ingreep voor de mensheid, maar (toch nog) een (behoorlijk) grote voor mij. Drie kinderen, dat is genoeg - soms zelfs: méér dan genoeg. En de met een knipoog gelanceerde tvdw - altijd al mijn favoriete FYC track geweest - is dus, vanaf morgen, wel van toepassing. Knipoog, ja. Knip.

Labels:

Monday, January 08, 2007

TVDW 07/01/2007 - Bob Seger & the Silver Bullet Band - You'll Accomp'ny me (live - 1981)


Het eerste jaar Leuven stond niet enkel gelijk met mijn eerste ervaring met Vorst Nationaal, maar tevens met een geweldige ontdekkingstocht bij gelijkgestemde muziekliefhebbers. Voornamelijk op kot werden heel wat cassettes en platen uitgewisseld. Jesus & Mary Chain, Big Audio Dynamite, Talking Heads maar ook ZZ Top, Stevie Ray Vaughan, Frank Zappa (Tied to the whippin' post!), ik slurpte het allemaal gulzig op. Ook Bob Seger kreeg de nodige aandacht, en met name dan diens dubbele plaat Nine Tonight, nog steeds een van de beste live-registraties (samen met Blow Your Face Out van the J. Geils Band). 200% typische Amerikaanse rock, is wat Seger destijds bracht: stomend en met een sterke onderstroom van zweterige R&B (hij nam niet zomaar een cover op van "Tryin' to live my life without you"), en in de teksten een staalkaart van het stoere maar romantische, epische, beeldrijke jargon waaruit ook initiaalgenoot Bruce Springsteen uit put. Twee nummers werden echte hoogtepunten in dat eerste jaar Pol&Sok, en beide kwamen van die live-plaat Nine Tonight: Night Moves en de TVDW met die rare spelling. Seger zou nog een favoriet afleveren voor de dj van de faculteitsbar, in de vorm van het anthem "Old Time Rock 'n Roll". Van de man is er trouwens een lijntje te trekken richting een andere van mijn favorieten, Boz Scaggs, want de twee zaten begin jaren zeventig nog samen in wat The Bob Seger System heette. En Seger nam tussen haakjes vorig jaar nog een redelijk aardige nieuwe Face the Promise, evenwel zonder zijn - wat een superbe naam voor een begeleidingsband, niet? - Silver Bullet Band. En waarom nu Seger met een TDVW bedanken? Allemaal terug te brengen tot het het leuke feestje van my man Dela in Leuven, afgelopen donderdag, inclusief fijne babbel met studiegenoot Stef (hasn't changed a bit) en bijhorende ouwe koeien die uit de sloot werden gesleept.

A gypsy wind is blowin' warm tonight
the sky is starlit and the time is right
and still your tellin' me you have to go
before you leave there's somethin' you should know

Jongens, jongens - wat een intro...

http://www.sendspace.com/file/7itt46

Labels: , , , , , , ,