Monday, January 31, 2005

TVDW 30/01/2005 - Dogs Die In Hot Cars - Lounger (2004)

Prima poprocksingletje van de nieuwste sensatie van over het Kanaal (juist ja, ze hebben daar elke week wel drie nieuwe sensaties, maar ditmaal is uw aandacht toch gerechtvaardigd). Ze komen uit Glasgow en hebben net een aardige eerste full-cd gemaakt, Please Describe Yourself, en dit is de single daaruit. Oké, ze hebben een waanzinnig belachelijke groepsnaam (genoemd naar een campagne van het Britse equivalent van Gaia), maar deze single klinkt catchy, snedig en onweerstaanbaar. Think een kruising tussen XTC en Franz Ferdinand. Te ontdekken!

Labels: , ,

Monday, January 24, 2005

TVDW 23/01/2005 - Greens Keepers - Keep it down (2004)

De tweede TVDW toont meteen aan dat ik niet bepaald in het verleden ben blijven steken (mocht deze indruk al zijn ontstaan na de eerste TVDW-selectie). Keep it down is een onweerstaanbaar funky stukje moderne electro-house, dat terecht vaak gedraaid wordt op StuBru. Wat het nummer zo onweerstaanbaar maakt, is de gebruikte sample: Mammagamma van The Alan Parsons Project. Erg ingenieus gebruikt zelfs: na de intro (met vette diepe bass) worden de eerste seconden van de sample in 'loop' gebracht, na een halve minuut krijgen we een beetje meer van Mammagamma te horen, en pas na de eerste minuut barst de song helemaal open, met het volledige (herkenbare) synthesizerriedeltje van The Alan Parsons Project. Ik schep er trouwens een duivels genoegen te merken dat een absoluut onhippe seventies dinosaurus als The A.P.P. nu plots als hip wordt beschouwd, dankzij deze song. Make no mistake: ik durf me absoluut geen kenner te noemen inzake house en techno en moderne dance - het gros van de nummers uit die genres vind ik zelfs absolute 'bucht' - maar hier en daar duikt er toch wel eens een song op die ik fantastisch vind. Enkele lukrake voorbeelden uit het recente verleden: Fly With Me van Coloursound, Lola's Theme van Shapeshifters, Open Your Mind van Usura, Number One van Playgroup, Pleasure From the Bass van Tiga. Ter volledigheid: websearch leert me dat Greens Keepers (ja, Greens en niet Green, raar soort van spelling) een viertal is uit (house of House) Chicago; dat op hun tweede, net verschenen full-cd Pleetch een soort van herwerking van Sailing van Christopher Cross te vinden is (big ups to Cross!) en dat zowel Vincent Gallo als Jarvis Cocker (nice initials) en Bruce Willis fan zijn van de groep (??!!).

Labels: , , , , , , ,

Thursday, January 20, 2005

TVDW 16/01/2005 - Louis Prima - Just a gigolo / I ain't got nobody (1956)

Fantastisch big band nummer, beetje tussen cabaret, crooner en jazz in; zelfs de grootste zuurpruim (think een kruising tussen Karel De Gucht, Dick Advocaat, Nick Cave en wijlen Maurice De Wilde) wordt goedgezind bij het beluisteren hiervan.
Allereerste TVDW (van de nieuwe reeks dan), omdat ik net deze week bezig met een de compilatie van een cd, geschikt om te draaien tijdens een casino avond (black jack, roulette, you know the deal). Op de cd heb ik, naast songs van de Rat Pack en van jazz ladies als Nina Simone, instrumental classics van o.a. Perez Prado en James Bond classics ook dit nummer van Louis Prima opgenomen. Een herontdekking, en vandaar een plaatsje als TVDW waardig. Nog wat weetjes betreffende song en uitvoerder? Hoewel de versie van Prima uit 1956 de meest bekende is, betreft het hier wel degelijk een cover. Het nummer dateert al uit 1931 en is ook bekend in vele Duitse versie (onder de titel "Schöner Gigolo" - jawohl). Kinderen kennen Louis Prima ook als één van de zingende personages in Disney's Jungle Book. De brave man stierf in 1978. Ik vermeld er tot slot nog even bij dat David Lee Roth, that hairy excentric from Van Halen, ooit een erg leuke cover van dit nummer bracht - wat de waarde van de song als TVDW natuurlijk enkel nog maar verhogen kan. Van Halen RULES immers.

Labels: , , , , ,

TVDW - The Return

Teneinde mezelf te verplichten deze blog toch af en toe eens met een update te voorzien, zonder er teveel tijd in te moeten steken, introduceer ik bij deze de TVDW - (voluit: de Topper van de Week). HERintroduceer, zou ik eigenlijk moeten schrijven, want TVDW grijpt terug naar een lange traditie. Beginnend in 1981 selecteerde ik, onder de vlag van JPCN (wat JPCN is, is een verhaal apart dat ik hier niet uit de doeken doe) elke week zo'n Topper van de Week, zowat een decennium lang. "Maar wordt het niet tijd om uit te leggen wat een TVDW dan wel is??" hoor ik u al roepen. Wel, een TVDW is een song (geen full-cd). Wie een bepaalde Topper van de Week selecteert, maakt zo duidelijk dat die bepaalde song bij hem of haar in die bepaalde week erg in de smaak viel en/of in heavy rotation in zijn cd-lader te bespeuren was. Criteria voor songkeuze zijn er verder niet, het betreft de allerindividueelste appreciatie voor een allerindividueelste songkeuze. Het mogen singles zijn of album-tracks, oud werk of erg recent materiaal, uit om het even welk (populair) muziekgenre. Zolang ze in desbetreffende week maar 'een indruk' wisten na te laten. Vanaf deze week 'post' ik dus elke week een TVDW , vergezeld van een korte commentaar. Feel free to comment, en/of (nog beter): start op uw eigen blog ook met uw hoogstpersoonlijke reeks TVDWs !