Wednesday, October 29, 2014

TVDW 26/10/2014 - Cake - The Distance (1996)

Het is een geweldig initiatief, dat gisteren voor de vijfde keer plaatsvond: Copermannendag. De mannelijke tak van onze - beperkte - familie verzamelt een dagje om 'mannenzaken' te doen, de onderlinge bloedbanden wat aan te halen, de huidige vriendschappen te bezegelen en de herinneringen aan degene die niet meer onder ons zijn, te koesteren.

Gisteren was niet anders. De activiteiten die op het programma stonden, werden die dag telkens voorafgegaan door een toepasselijk liedje. Voor de kartingwedstrijd die de dag afsloot, kwam Cake voorbij. "He's going the distance, he's going for speed..." Een song die Cake uitbracht in 1996; mijn petekind Jolan die gisteren vanzelfsprekend ook van de partij was (en die de foto op deze pagina nam), was toen twee jaar.

The Distance leidde gisteren niet enkel de kartingwedstrijd in, het was tevens een soort van scharniermoment, een generatiesprong, een wake up call. Na afloop van de pakweg 12 minuten durende race, bleek de snelste rondetijd immers niet op naam van mij, de JC senior, te staan, maar wel op die van Jolan, de JC junior. Een wissel van de wacht. Ach ja, you can't have your cake and eat it too.

Labels:

Friday, October 24, 2014

TVDW 19/10/2014 - The 2 Bears feat. Stylo G - Money Man (2014)

Neen, hij stelt niet teleur. Allerminst, het is zelfs een van de allerleukste plaatjes van het jaar, "The Night is Young", die tweede van The 2 Bears. It's house music, but not as we know it. De house-tracks zelf zijn minder steriel dan we van het genre gewoon zijn, en gelukkig doet het tweetal op tal van andere tracks net zo makkelijk de oversteek naar electropop, naar een akoestische lullaby of, zoals in de tvdw, naar blanke reggae. Eentje voor de eindejaarslijstjes, for sure.

Labels:

Thursday, October 16, 2014

TVDW 12/10/2014 - Ryan Adams - Shadows (2014)

Ja, misschien is hij té productief. En ja, misschien hebben hokjesmensen het moeilijk om hem vast te pinnen. Is hij nu de nieuwe Paul Westerberg? De nieuwe Keith Richards? De evenknie van Jack White? Beetje allemaal tegelijk zelfs, ten minste op de nieuwe plaat "Ryan Adams". 't Is geleden van de dubbelaar "Cold Roses" dat hij ons nog zo met het nekvel wist te pakken. Schitterende plaat, met de tvdw als sfeervol hoogtepunt.

Labels:

Friday, October 10, 2014

TVDW 05/10/2014 - The War on Drugs - Suffering (2014)

Grr, weer veel te laat om dit te posten, maar kom, het zal de leeftijd zijn.

Opnieuw The War on Drugs, ja - eerste tvdw dook op in maart. Dat dit bandje - dat dixit internet grossiert in cosmic rock, wat dat dan ook weer moge betekenen - in de eindejaarslijstjes zal opduiken, kan bezwaarlijk een verrassing worden genoemd. Suffering is misschien wel het hoogtepunt van die met pareltjes bezaaide plaat "Lost in the Dream". Een song ook die me keer op keer doet denken aan Lennon.

Echt voer voor toogpraat onder muziekliefhebbers, bij het nuttigen van een bier met hoge gisting, deze stelling: mocht John Lennon nog leven, zou hij dan een song als Suffering hebben geschreven? Then again: ik hang nooit aan de toog, drink geen zware bieren en het kransje muziekliefhebbers in mijn onmiddellijke omgeving dunt ook alsmaar verder uit. Dan maar de stelling hier op deze blog gooien, in the great void called cyberspace.

Labels: , ,