Monday, August 26, 2024

TVDW 24/08/2024 - Lime - Help Yourself (1982)

 

TVDW 1024. Niet dat ik er lang bij stilsta, maar na 19 jaar met deze blog bezig te zijn,weet ik nog steeds niet wie 'm zoal leest. Maar sinds vorige week heb ik toch er toch nét iets meer een idee van. 

Ann C blijkt immers sinds enkele jaren een trouwe lezer. Via via zocht ze contact, 'omdat ze nog wat platen had liggen' en, op basis van mijn schrijfsels, dacht dat ik de geknipte persoon was om ze aan te verpatsen. En of ik blij was dat ik de (korte) verplaatsing deed! Niet enkel had ze een erg fijne verzameling, haar albums waren bovendien nog stuk voor stuk in uit-ste-ken-de staat. Resultaat: na een aangename babbel was ik een kleine honderd platen rijker, waaronder er ongetwijfeld de volgende weken nog wel enkele een tvdw kunnen opleveren. 

Wat bij Ann tot mijn verbazing tussen haar collectie zat, waren de eerste zes (!) platen van Lime. Dat er begin jaren tachtig toch iets speciaals in het water van Montreal moet hebben gezeten, bewijst naast Gino Soccio ook Lime. Lime bestond uit het duo Denis en Denise LePage, waarbij de eerste zorgde voor een grofkorrelig zwaar stemgeluid en de tweede voor een ijl, schriel piepstemmetje. Een beetje de Mouth & McNeal van de synthpop, quoi. Op hun platen (steeds met consequent artwork met heftige fluokleuren) veel syncopated, Moroder-geïnspireerde synths en soms tenenkrullend simpele lyrics. Maar ook vaak straffe intro's en breaks - tenminste als je van dit soort ultra kitscherige disco houdt. Zoals...moi!

Labels:

Tuesday, August 20, 2024

TVDW 18/08/2024 - Space 92 - Robot (2024)

 

TVDW 1023. Al drie jaar op rij komen we met een aantal familieleden en vrienden samen op Pukkelpop. Niet zozeer om concerten mee te pakken, maar vooral om backstage te helpen. Het zorgt voor drie intense, vermoeide maar erg fijne dagen. En natuurlijk is er tussendoor ook tijd om de wei op te gaan en her en der wat artiesten te checken - al zijn dat vaak slechts snippets van een kwartier tot een half uur. 

Dit jaar vond ik Becky Hill wel wat hebben. Een naam als een redneck countryartieste, maar in realiteit een Britse die het mooie weer maakte op tracks van o.a. Rudimental en live origineel uit de hoek kwam door haar poppy R&B te mengen met een strijkers- en blazerskwartet. 

Verder probeerde ik me af en toe in de beats van de Boiler Room, sowieso de meest indrukwekkende venue op het PKP-terrein, te begeven. De Boiler Room is het raakvlak tussen de synth en electro waarmee ik opgroeide, en de techno waar mijn zoon zich in verdiept. De dj-sets van Dimension, Odymel en de local hero van Klein-Brabant Pegassi waren leuk om even van te proeven, maar de back-to-back set van het Belgische duo Joyhauser met Fransman Space 92 konden me nog het meest bekoren. Quick google leert dat achter Space 92 een Fransman schuilgaat wiens platen uitgebracht op het label van Reinier Zonneveld. De very pulsating electro beats van de tvdw zaten ook in de Pukkelpop-set.

Labels: ,

Wednesday, August 14, 2024

TVDW 11/08/2024 - Hot Chocolate - Disco Queen (1974)

 

TVDW 1022. Altijd fijn om Hot Chocolate even onder de aandacht te brengen. Brits van origine, maar stevig lonkend naar de zwarte blaxploitation soul en disco uit de States. Zoals ook op deze Disco Queen, uit het album waarop ook hun grote hit Emma stond - een track waaruit Grandmaster Flash blijkbaar later ook wat breaks haalde tijdens zijn turntable (s)toverij.

Labels:

Sunday, August 04, 2024

TVDW 04/08/2024 - Nico Gomez & His Orchestra - Vivo Cantado (1976)

 

TVDW 1021. Leuk brugje naar de voorbije vakantie in Costa Rica, waar we drie weken lang met een wagen rondreden en voortdurend Spaanstalige dansmuziek beluisterden, met zwierige trompetjes en vrolijke ritmes. En kijk, bij mijn eerste bezoekje bij de platenboer na de terugkeer, kon ik "Viva Merengue, een album van Nico Gomez, uit de bakken graaien.

Het verhaal van Gomez is genoegzaam bekend: een Nederlander met een vrouw uit Curacao, waar hij zich als muzikant en bandleidre bekwaamd in Latijns-Amerikaanse muziek. Iets wat 'm goed van pas kwam toen hij nadien vanuit Nederland en later België diezelfde muziek bracht, onder eigen naam of onder naam van de Chakachas. Oh ja en intussen werd hij ook vader van een zekere Raymond Van Het Groenewoud.

Labels: