Monday, June 13, 2005

TVDW 12/06/2005 - Rob Thomas - I am an Illusion (2005)

Als we kans zien om nog eens tegen de stroom van de Goede Smaak in te roeien, doen we dat natuurlijk. Rob Thomas is niet bepaald de meest geliefde artiest in de rockgeschiedenis. Hij is zelfs de trotse bezitter van een heuse "hate site", een van die rare abberaties van de internetrevolutie en normaliter toch enkel weggelegd voor de allergrootsten (check: www.angelfire.com/rock/fearhispenis/). Thomas mag dan al een fout verleden hebben als frontman van het grunge light groepje Matchbox 20 en zijn huidige hitsingle Lonely No More mag dan al onwelriekend veel gemeen te hebben met de formulematige commerciële spullen van Enrique Iglesias en Ricky Martin, maar wie Rob Thomas’ eerste soloplaat een kans geeft, wordt meer dan eens aangenaam verrast. Rob Thomas is dan ook voor geen gat te vangen. Met Matchbox 20 bracht hij vervelende, gezwollen grungerock à la 3 Doors Down, maar niet vergeten: ook “Smooth”, die spectaculaire comeback-hit van Santana, werd door hem geschreven en ingezongen. Solo-cd Something To Be is duidelijk bedoeld als staalkaart van Thomas’ songschrijvertalent. Testosteron-rock, aanstekers-in-de-lucht ballades en enkele popnummers die wel van Sting hadden kunnen komen: het staat er allemaal op. Geholpen door de perfecte productie van Matt Serletic (zie ook Collective Soul) en met Wendy Melvoin (zie Wendy & Lisa) als gitariste op alle songs, is het resultaat, de twee occasionele uitschuivers even buiten beschouwing gelaten, een onverwacht fijne plaat. Absolute topper (en vandaar een logische TVDW) is het dreigende, donkere "I Am An Illusion", een mooi voorbeeld van hoe vorm en inhoud perfect kunnen samenvallen in een song. De tekst - vervreemding, vertwijfeling, waanbeelden - vindt een equivalent in de muziek: een bijzonder zware, rollende baslijn, en halverwege de song een diepe, manische blazerspartij die stampend en snuivend binnen komt geschoven.

Labels: , , , , , , ,

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Is Wendy nog steeds zo lekker als vroeger ?

P. Leno

10:52 AM  
Blogger Shamrockske said...

Lees ik goed? "Met Matchbox 20 bracht hij vervelende, gezwollen grungerock à la 3 Doors Down." ik herinner me nog goed dat ik "yourself or something like you" van een enthousiaste KoopXX te leen gekregen heb....

Niet draaien met de wind he koop05

11:05 PM  
Blogger Koop said...

Bon, of Wendy nog zo lekker is - geen idee, ze klinkt alleszins wel lekker op plaat, maar er staan geen fotootjes van haar in het cd-hoesje. Vermoedelijk kan Dday wel wat recente foto's van haar doorsturen, om jouw vraag te beantwoorden.
Shamrockske's opmerking is natuurlijk terecht, al heet de cd waarvan sprake wel "Yourself or someone like you". Toegegeven, I was jumping to conclusions a bit, al is mijn enthousiasme voor de groep vooral bekoeld bij het uitbrengen van hun opvolger, Mad Season. Maar kom, ik zal mijn woorden en bewoordingen volgende keer nog wat beter afwegen, en ik vertrek NU al op mijn knieën naar de kapel van Onze Lieve Vrouw Vroomheid om boete te doen.

12:28 AM  
Blogger DDay said...

Wendy is nooit echt een lekker ding geweest. Beetje butche look altijd. Haar tweelingzus Susannah daarentegen was vroeger een echte stoot (en vandaar ook een P-liefje).

Nu muzikaal zijn Wendy & Lisa nog altijd straf bezig: http://www.girlbros.net
Vorig jaar heeft Prince Wendy overigens nog eens uitgenodigd voor een akoestisch TV-optreden.

7:50 AM  
Blogger DDay said...

Hmm, die girlbros site hebben ze precies al een tijdje niet meer geupdate.

Probeer deze anders maar:
http://www.wendyandlisa.com

9:39 AM  
Blogger Blogger said...

DDay, je hebt gelijk, die Suzannah staat in volle glorie op Fruit at the bottom ( alleen al een reden om de vinyl te kopen naast de meesterlijke muziek natuurlijk ) en ik heb Lisa altijd knapper gevonden dan Wendy. Ik wou gewoon een Koop-achtige comment lanceren ...

3:47 AM  
Blogger Koop said...

"Een Koop-achtige comment lanceren" - whatever dat natuurlijk may be... Feit is dat het onterecht bewierroken van chicks die iedereen uitermate sexy vindt, louter en alleen omdat ze een gitaar kunnen beroeren, inderdaad één van mijn stokpaardjes is. Kim Deal, Kim Gordon, Chrissie Hynde, Shirley Manson: het zijn stuk voor stuk lelijke dozen die je, mocht je ze kruisen op straat, nog geen blik zou gunnen. En toch worden ze te pas en vooral te onpas de hemel ingeprezen omwille van hun sensualiteit en oogverblindende schoonheid. We wijken nu wel af van het Wendy&Lisa-onderwerp, en dit alles doet natuurlijk niets af van de muzikale kwaliteiten van voornoemde dames (- beluister bijvoorbeeld het heerlijke maar miskende pareltje My City Was Gone van The Pretenders nog eens - fantastisch!)

6:28 AM  
Blogger DDay said...

Dit is dus die bewuste 'Fruit at the Bottom' cover.

Nu, bij nader inzicht mochten ze in die tijd allemaal bij mij langskomen, hoor! Altijd een zwak gehad voor zo'n gefriseerde haartjes...

5:25 PM  

Post a Comment

<< Home