Friday, May 11, 2007

TVDW 13/05/2007 - Tom McRae - Got a suitcase, got regrets (2007)"Deal your cards and hope that I can play a better hand this time". Ik hoor het Tom McRae al een paar weken lang verzuchten, aan het eind van deze prachtige song - een van de meest ontroerende van het lopende jaar, wat mij betreft. Alleen al die titel: mooi, hoe hij meteen een hele wereld weet op te roepen. Het is een toonbeeld van een geweldig samengaan tussen tekst en muziek: een song die mistroostig klinkt in de strofes, maar dan tegelijk met nog een streepje hoop dat doorschijnt in het refrein. Zeker op het moment dat zanger en muziek samen op een hoger plateau komen, pal op de drie minuten grens, maakt het lied een U-turn en krijgt het geheel toch nog iets hoopgevend, haast verhevends. Je hoort iemand zingen die klaar staat om een bladzijde om te slaan, om de deur achter zich dicht te trekken en zo een hoofdstuk af te sluiten, maar die tegelijk verkondigt: (I) see the hope in small things.
Gek ook, maar dit terzijde, hoe de songtekst nog aan betekenis wint, in het licht van wat afgelopen weken een van mijn vrienden overkwam. Een minder prettige gebeurtenis waar ik hier niet over zal uitwijden, maar die bepaalde zinssnedes in de tekst plots eens zo poignant maakte.
Woensdag had ik de kans om McRae live aan het werk te zien, met Nico "shorting is my middle name" G aan mijn zijde. McRae en zijn twee companen (een cellist, een pianist) wisten ruimschoots te voldoen aan mijn verwachtingen. Een bezield optreden werd het, dat meteen van bij 'Keep your picture clear', het openingslied, goed zat: McRae nodigde het publiek immers meteen uit om de a-capella opgestarte song met vingergeknip te begeleiden - a nice touch. Na driekwart optreden trok McRae het snoer uit zijn gitaar, maande de pianist aan om zijn accordeon te omgorden, waarna de twee tot helemaal vooraan de b├╝hne kwamen om zonder enige versterking, zelfs zonder microfoons, een nummer te zingen. Ook memorabel.
Het slotwoord is terug voor McRae zelf, met nog een tekstflard uit die grandioze song die het deze week tot tvdw schopt.

All I know is
I'm not ready yet
For the light to dim
Got a suitcase, got regrets
But I'm hopeful yet
And I'll raise this glass of wine
And I'll say your name

So let's be killers babe
Make the great escape
From all the bitter words
Of every crowded street and empty heart

http://www.sendspace.com/file/4cd6qo

Labels:

1 Comments:

Blogger Shamrockske said...

remember the bis nummers van Steve Wynn in Leuven... C U @ Cactus !

2:27 AM  

Post a Comment

<< Home