Sunday, July 22, 2012

TVDW 22/07/2012 - Deep Purple - Woman From Tokyo (1972)

Gek, maar toen we om 4 uur 's nachts met het gezin op weg waren naar de luchthaven voor een weekje Algarve, speelde Child in Time op de nachtradio. De kinderen vonden het wel iets hebben - al moesten ze ook lachen met de vocale capriolen van Ian Gillan. Bij de terugkomst een week later moet er toch wat zijn blijven hangen, want Bram vroeg me nog eens om de titel en uitvoerder van die song, zodat hij ernaar kon zoeken op youtube. En twee dagen later valt dan plots het bericht dat Jon Lord gestorven is.

Noblesse oblige. Logisch dat ik stilsta bij het heengaan van Jon Lord, toetsenist en hoeksteen van Deep Purple. Ik zag hem één keer aan het werk met Purple, in Vorst, in 1998. Het was de bezetting met zoals op de tvdw (en zoals op de foto), maar dan vanzelfsprekend minus Ritchie Blackmore, die toen het schip al verlaten had en vervangen was door Steve Morse.

Vele songs om uit te kiezen natuurlijk. Bij Deep Purple alleen al: Speed King, Highway Star, Strange kind of woman, Burn... Ik ben ook altijd gek geweest op die démarche van Blackmore aan het begin van Smoke on the Water, zoals hij het nummer bracht op "Made in Japan". En dan was er nog Lords passage bij Whitesnake, waar Coverdale hem na lang aandringen kon inlijven. Hun album "Ready 'an Willin'" is altijd een favoriet geweest. Jon Lord was overigens geen vakidioot die enkel in het hardrockgenre bleef. Ik heb nog een cd met zijn bluesoutfit The Hoochie Coochie Men; en eentje waarop hij klassieke muziek mengde met zanglijnen van o.a. Frida van Abba en Gino Vanelli.

Maar voor de tvdw grijp ik toch maar terug naar misschien wel mijn eerste kennismaking met Deep Purple, het geweldige Woman From Tokyo. Heerlijke intro, geïnspireerde pianosolo van Lord, krachtige vocal van Gillan, mooi zweverig tussenstuk... classic rock, as good as it gets. De engineer bij deze song was overigens Martin Birch, de man die enkele jaren later de producer zou worden die Iron Maiden groot zou maken. Ik plak in de comments nog enkele extra tracks als bonus.

Labels: , , ,

2 Comments:

Blogger Koop said...

de tvdw: http://www.sendspace.com/file/vf600i

bonus:
* Porcupine Juice van Santa Barbara Machine Head, een van Jon Lords eerste groepjes:

http://www.sendspace.com/file/bnvd3u

* Sweet Talker - Whitesnake feat. Lord, uit hun live-album "...in the heart of the city"

http://www.sendspace.com/file/rfqbde

en ook mooi, gezongen door de man die het nummer schreef:

http://www.youtube.com/watch?v=9uVwAPzoqUU

2:25 PM  
Anonymous De Commentator said...

Gisteren een kleine tribute aan Jon Lord meegemaakt in het OLT, uitgerekend door The Roots. Het werd gesmaakt!

8:28 AM  

Post a Comment

<< Home