Tuesday, November 10, 2015

TVDW 08/11/2015 - Floyd Cramer - Java (1963)


Country muziek? Heb ik nauwelijks wat van in huis. Dus toen ik in de kringloopwinkel een leuke dubbele vinylverzamelaar, "Nashville Stars Forever", kon scheefslaan voor één euro, twijfelde ik niet. Weinig bekend volk erop. Dolly Parton, Chet Atkins, Jim Reeves en Waylon Jennings, ja, die wel. Maar als niet-country kenner kon ik me weinig of niets voorstellen bij namen als Skeeter Davis, Dottie West, Bobby Bare (klinkt als een pornoacteur!) en Porter Wagoner.

Floyd Cramer stond ook op die plaat, met de eerste, bescheiden hitversie van Java uit 1963, een song die Allen Toussaint in New Orleans schreef, vijf jaar voordien. Floyd Cramer was geen kleine garnaal, zo leert Wikipedia. Hij was een begenadigd pianist die jarenlang sessiemuzikant was voor o.a. Elvis Presley. Hij speelt bijvoorbeeld op Heartbreak Hotel.

Flashback naar afgelopen weekend, waarin ik niet enkel Floyd Cramer en diens Java voor de eerste keer hoorde, maar waarin ook onze Copermannendag, editie 6 plaatsvond. Een dag waarop we de bloedbanden tussen de neven uit onze - al bij al dunvertakte - stamboom wat aanspannen. Een dag waarop we ook, zij het niet expliciet, terugdenken aan de Copermannen die ons al zijn ontvallen: met name mijn vader en diens broer.

Zo komen we terug tot Java, een song die in de (bekendere hit-)versie van Al Hirt vermoedelijk een favorietje was van mijn vader. Ik schrijf vermoedelijk, omdat ik nooit een plaat van Al Hirt in mijn vaders platencollectie heb gevonden. Het enige wat ik wel vond - dit verhaal schreef ik al eens bij Walter Wanderley's tvdw van twee jaar terug - was een briefje na zijn dood, in een vergeten portefeuille. Hij had er de namen van enkele artiesten op geschreven, waaronder Al Hirt. Sinds die vondst heb ik al een handvol platen van Hirt kunnen terugvinden, her en der.

Alsof er nog een extra lijntje tussen de tvdw en de actualiteit moest getrokken worden: normaal gezien zou ik over twee dagen met vriend Bart gaan kijken naar Allen Toussaint, in de Roma. Maar Toussaint bleek gisteren aan een hartaanval te zijn overleden. De tvdw is dus ook een eerbetoon aan die geweldige songwriter, die ook Happiness (zie ook Pointer Sisters), Mother-in-Law (zie Ernie K-Doe)en Ruler of my Heart (zie Irma Thomas) schreef. En Java, dus. Een song, genoemd naar een racepaard. So much for pop trivia.

Labels: , , ,

2 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/55qi6u

11:53 AM  
Anonymous zinnerboy said...

Alles hangt samen

2:46 AM  

Post a Comment

<< Home