Monday, January 13, 2014

TVDW 12/01/2014 - Bob James - Sign of the Times (1981)

Twee genres die ondervertegenwoordigd zijn in deze tvdw-reeks, zijn jazzfunk en hiphop - ook al heb ik een boon voor beide. Nu de traditionele windstille periode van nieuwe releases aanbreekt, maak ik wat goed door Bob James nog eens boven te halen. Vorig jaar verscheen de uitstekende verzamelaar "Rhodes Scholar: Jazz Funk Classics 1974-1982", een dubbelaar die heel wat draaibeurten kreeg maar inzake tvdw-nominatie steeds gedwarsboomd werd door recenter materiaal. De verzamelaar illustreert James' veelzijdigheid, met smooth jazzy cuts en meer complexe grooves die makkelijk naast werk van Herbie Hancock of Billy Cobham kunnen staan.

Wat dit alles met hiphop te maken heeft? Wel, de catalogus van Bob James werd door de jaren heen kaalgeplukt door slimme turntable wizards, op zoek naar een goeie hook. Eric B & Rakim, Slick Rick, LL Cool J (en zelfs Röyksopp en Soul II Soul) gebruikten samples, maar de meest bekende is ongetwijfeld degene die opduikt in Keepin' the Faith van De La Soul. And God knows I'm down with the De La!

Hierbij als tvdw het origineel, een lekker wobbly groove die voortglijdt als een barbapapa met funk in de lenden.

Labels: , , , , , , , ,

7 Comments:

Blogger Koop said...

http://www.sendspace.com/file/1bkspj

11:43 AM  
Blogger DeLa said...

Oh my God wat een sexy groove!
Ik wil meer. Tips voor albums?

3:03 AM  
Blogger DeLa said...

Ah ok de hele plaat is van hem, dacht dat het een compil was.

3:04 AM  
Blogger DeLa said...

... en dat De La riedeltje is gewoon een aardigheidje aan het begin van het nummer? Wordt verder nog vaagweg als thema gebruikt... "in die tijd" grossierden ze nog met melodieën a volonté.

3:06 AM  
Anonymous zinnerboy said...

weer wat welgekomen muziekonderricht

7:42 AM  
Blogger DeLa said...

Eple van Royksopp reverse engineering:
http://www.youtube.com/watch?v=n2LfxmzzSgk

10:50 AM  
Blogger DeLa said...

Ik ben volledig mee met Bob. Heb intussen drie platen gekocht. De compilatie waar je deze track uit hebt is wel met voorsprong de interessantste (maar niet op iTunes te vinden, wel op Google Play).
Zoals die smooth kan funk-grooven en daar melodieën over uitspreiden, dat is meesterlijk. Soms lijkt het wel Frank Zappa op Xanax.
Sign of the times is zeker een van de beste, maar ook Nautilus, Angela en Love Lips zijn met reden een classic.

5:38 AM  

Post a Comment

<< Home