Monday, June 23, 2008

TVDW 22/06/2008 - Jesse Johnson - I'm just wanting you (1988)


Vorige week tijdens mijn twee fietstochtjes naar het werk (ja ja, een plotse eco-opstoot, take notice Al Gore!) genoten van de herontdekking van Jesse Johnson. Heb twee vinylplaten van de man, maar die geraken natuurlijk nooit meer uit hun hoesje. Samen met latere überproducers Jam & Lewis zat Johnson in The Time - hij schreef zelfs hun grootste hit "Jungle Love". En hij gaf Les Rita Mitsouko hun allergrootse hit, door hun nummer "Andy" van een funky remix te voorzien (... goed voor top twintig in de USA Billboard).

Of hij ook op platen van Prince zelf meespeelde, weet ik niet. Ik dacht altijd dat Jesse de gitarist met de bandana was die in het clipje voor "1999" het "When I woke up this morning..." lijntje kreeg, maar dat blijkt niet te kloppen (... geloof ik). De jaren dat hij in Minneapolis rond Prince cirkelde, lette hij alleszins héél erg op. De vervormde drumeffectjes, de vocale tics, de mix tussen funk en rock, zelfs de kleurrijke garderobe wist hij mooi te kopiëren van bij De Purperen.

Soit, we wijken af: Jesse bracht in de tweede helft van de jaren tachtig drie aardige platen uit. Vooral bij de laatste, Every Shade of Love, viel alles op zijn plaats. De teksten bleven een soms beschamende opeenstapeling van hedonistische gemeenplaatsen, maar de licks en grooves klonken aanstekelijk en de blazers gaven een leuke extra toets. Plus: op de plaat laat Johnson horen een schitterend gitarist te zijn. Niet enkel bij de hevige, Hendrixiaanse solo's van So Misunderstood en Stop Look Listen, maar ook bij de delicate accenten waarbij hij de tvdw verrijkt.


http://www.sendspace.com/file/jimrpz

Labels: , , ,

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

The sound en stijl van de solo doet me een beetje aan good ol' Johnny Guitar Watson denken. Knap nummer.

8:18 AM  
Blogger DDay said...

Bandana-man was Dez Dickerson...

12:18 PM  
Blogger Shamrockske said...

Er is zelfs een billy idol connectie :p

http://en.wikipedia.org/wiki/Dez_Dickerson

12:04 AM  
Blogger Koop said...

Johnny Guitar RULES natuurlijk.
Dez Dickerson, wat een naam! Geboren voor de rock! Of voor porn business. Doet me wel erg denken aan Dirk Diggler, zoals gestalte gegeven door Mark Walhberg.
Thanks DDay, dacht wel dat ik op jou kon rekenen. Wiki omschrijft het als een "Rising Sun Headband".
En elke link met Billy Idol is meegenomen.

12:12 AM  
Blogger DDay said...

The Time hebben nu een residency in Las Vegas, met Morris Day, Jerome Benton, Monte Moir, Jellybean, Jesse Johnson, Jimmy Jam én Terry Lewis. Naar het schijnt zijn ze fantastisch.

En wie de gitaar-skills van Jesse van nabij wil bekijken:
http://www.youtube.com/watch?v=szlejykEhQ4

6:14 AM  
Blogger Koop said...

Nice youtube voorzet (bijna zo mooi als die naar Fernando Torres, gisterenavond)

en Las Vegas: joint trip dringt zich op!

12:26 AM  

Post a Comment

<< Home