Sunday, February 25, 2007

TVDW 25/02/2007 - Johnny Guitar Watson - It's a damn shame (1978)


Bij wet moet in Frankrijk ten minste 40 % en zelfs tot 60 % Franse producten “gedraaid” worden door de plaatselijke radiostations. De NVA had ooit het onzalige idee om dit principe te kopiëren naar Vlaanderen. Wie zoals ik net duizend kilometer heen en terug doorheen de Hexagone heeft gereden, weet meteen wat voor desastreuze gevolgen dit met zich brengt. Jongens toch, wat een triestige radio wordt er in Frankrijk toch gemaakt; geen deftig half uurtje muziek kunnen vinden tijdens die twee lange ritten. Maar toen ik eenmaal terug in België was, gisterenavond.... wat een verademing: een uur lang een special rond Motown, op het onovertroffen (en jawel, ook Franstalige) Classic 21. Dat niemand er ooit nog aan denkt om Wallonië bij Frankrijk te plakken alsjeblieft. De TVDW komt ook uit de zwarte hoek, maar haalde nooit de Motown-stal. Beetje een voetnoot in de zwarte muziek, die Johnny Guitar Watson, en dat is onterecht. De hipster uit Texas speelde als jonge kerel al mee met onder meer Little Richard, had een klein hitje met Gangster of Love (dat Steve Miller later meer bekendheid zou geven) en vond zichzelf helemaal aan het begin van de discodagen op een spectaculaire wijze heruit met zijn deep & dirty funky grooves. De tvdw werd uitgebracht in hetzelfde jaar als Watsons breakthrough hit "A Real Mother For Ya", en beschikt over dezelfde diepe bassynth, dat scherpe, geweldige gitaarspel en die karakteristieke, ultra coole vocal vooraan in de mix. Geen wonder dat Snoop Dogg en andere 'G's zovele jaren later, op zoek naar funky samplemateriaal, de cataloog van Watson plunderde. Deze man, die in 1996 stierf aan een hartaanval, was een original, zoveel moge duidelijk zijn. Geniet van deze retestrakke funky track, met een heerlijke dubbellopende vocal scat en gitaarsolo (beetje gelijk aan die van George Benson op diens versie van "On Broadway"), even voorbij de tweeminutengrens.

http://www.sendspace.com/file/rikk96

Labels: , , ,

4 Comments:

Anonymous DeLa said...

Doet mij op een of andere wijze aan Frank Zappa denken.

5:05 AM  
Blogger Koop said...

Right on, Dela - good call. JGW was dan ook te gast op Them Or Us van Zappa, meer bepaald op de fijne song "In France". Met, ahum, aardige lyrics als:

The girls is all salty
The boys is all sweet
The food ain't too shabby,
An' they piss in the street
In France

They got diseases
Like you never seen
Got a mystery blow-job
Turn your peter green
In France

They got some coffee
Eatin' right through the cup,
An' when they go ka-ka
They make you stand up
In France

Never try to get yo' peter sucked
In France

5:10 AM  
Anonymous DeLa said...

Nu weet ik weer waarom ik Frank Zappa altijd een geweldige songschrijver heb gevonden :-) én waarom Koop per sé in Frankrijk wilde gaan skiën.
Het is ook de semi-funky groove die er onder zit, met daarboven een wat lijzige zang en een (uiteraard slechts schijnbaar) nonchalante uitvoering.
En nu hebben die inderdaad samen op een podium gestaan. Leuk!

5:21 AM  
Blogger Shamrockske said...

heerlijk deuntje

2:44 AM  

Post a Comment

<< Home