Sunday, February 11, 2024

TVDW 11/02/2024 - Rick Tubbax & The Taxi's - Tonight (1981)

 

TVDW 996. Naast Play Nostalgie werk ik ook voor zuster-radiozender Nostalgie+, dat in de programmatie meer focust op het tijdsgewricht tussen pakweg 1960-1983. De afgelopen twee weken hielden ze een 'Ten Days of 70's', waarin elke (week-)dag ingezoomd werd op één bepaald jaar uit de seventies. Vooral de afsluitende dag, met de schijnwerpers op 1979, kon me bekoren. 

Het viel me bij het luisteren naar de radio op, hoe boeiend dat specifieke jaar wel was. Synthpop kiemde met New Musik en Gary Numan, de snel opgebrande punk slaagde erin om volledig te vervellen tot boeiende(re) punkrock en postpunk, disco was - in weerwil van de overkill en de bijhorende backlash- nog erg in zwang, hardrock beleefde zijn laatste klassieke jaar ("Highway To Hell") alvorens de NWOBHM alles zou veranderen. 

Oh ja, en ook Belpop werd in 1979 'a thing'. Wie zich in dat jaar in België met popmuziek bezighield, wore his influences on his sleeve. The Machines keken naar de Beatles en Merseybeat, de Kreuners naar The Kinks, Telex naar Kraftwerk, Lavvi Ebbel naar Talking Heads. Ook Rick Tubbax stak in 1979 de neus aan het venster met Bojangles Plays Tonight, een bescheiden Belpop-klassieker die wel érg dicht naast Elvis Costello & The Attractions had gelegen. De band had een bescheiden output en was een kort leven beschoren. Hun songs werden in 1983 gebundeld op een naamloze compilatie. Tonight is de meest TVDW-waardige song, dankzij de hoorbare invloed van die andere Angry Young Man uit Engeland, Nick Lowe, en die leuke instrumentale break.

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.youtube.com/watch?v=rwQgcFXh8LE

5:18 AM  

Post a Comment

<< Home