Tuesday, December 01, 2015

TVDW 29/11/2015 - B.B. and Q. Band - On the Beat (1981)


Wie over early eighties disco spreekt, komt altijd uit bij Chic. Maar er was nog heel wat meer lekkers te rapen, zoals destijds ook uitvoerig gedocumenteerd in het radioprogramma Funkytown. De pure disco hoogdagen waren toen trouwens al achter de rug. Was wat Gino Soccio, EW&F, Commodores en The Reddings toen brachten nog disco? Ik dacht van niet, de zwarte dansbare muziek was geƫvolueerd naar een hybride van disco, funk en R&B. Muziek waarbij de producer een erg belangrijke rol speelde: een plaat met Mtume achter de knoppen klonk anders dan eentje met Kashif, Narada Michael Walden, Arif Mardin, Quincy Jones of James 'D Train' Williams als producer. Het waren deze kleine namen op de achterkant van de hoesjes, die de sound van de artiesten bepaalden. De artiest was de ster, maar de echte meerwaarde lag in de productie.

Het was een uitgesproken Amerikaanse speeltuin, met hier en daar een uitzondering uit Engeland (Loose Ends, Level 42). Maar helemaal een vreemde eend in de bijt was producer Jacques Fred Petrus, die vanuit Italiƫ startte met wat italo-disco alvorens in New York zijn geluk te beproeven. Met succes: zijn mix van Italiaanse funkmuzikanten en hired guns uit Amerika sloeg aan. De sound van Petrus' projecten had raakvlakken met zowel de snedige disco die Rodgers & Edwards in diezelfde jaren bij Chic serveerden, als met de XL-productie die Jam & Lewis bij de S.O.S. Band neerzetten. Petrus had twee prijsbeesten in zijn stal: de B.B. and Q. Band (genoemd naar drie van de vijf burroughs van New York) en Change.

Hun albums klinken vandaag nog altijd fantastisch - en ze katapulteren me meteen terug naar die vroege jaren tachtig, toen ik als ukkie naar Funkytown luisterde en elke week opnieuw tal van nieuwe, boeiende artiesten ontdekte. Luister naar de breed uitgesponnen maar nooit vervelende productie in de tvdw; een song waarin zelfs na de vier- en vijfminutengrens nog tal van boeiende dingen gebeuren. Overigens: blijkt dat Funkytown ook een soort TVDW had, een "Single Van De Week". Dat hoor je in dit leuke fimpje; ideaal voor wie nog even in Funkytown wil worden ondergedompeld - inclusief het instrumentale The End van Change dat onder de voice-over loopt:

https://youtu.be/UhxAoIb2JIU.

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/0cxckl

6:34 AM  

Post a Comment

<< Home