Monday, September 14, 2015

TVDW 13/09/2015 - Pete Shelley - Qu'est ce que c'est que çà? (1981)


Wat was de nemesis van de punkbeweging, een paar jaar na de explosie die The Sex Pistols teweegbracht? Juist ja, de met make-up getooide synthpop van the New Romantics beweging. Hoe ironisch dat uitgerekend een producer die stevig geworteld was in de punk, uiteindelijk zou tekenen voor hét bepalende synthpop album van begin jaren tachtig, "Dare" van Human League. Er is een brug tussen die twee schijnbaar onoverbrugbare genres - punk en synthpop - en dat is "Homosapien", de plaat waaruit this week's tvdw komt.

Pete Shelley was een punk in hart en nieren toen hij, vlak na het zien van een optreden van de nog prille Sex Pistols, zijn eigen band oprichtte: The Buzzcocks, een naam die garant staat voor tenminste één klassieker, het later door Fine Young Cannibals gecoverde Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn't Have Fallen In Love With). Producer van die snedige punkrock was Martin Rushent. Dat was ook de man die Shelley mee aan boord nam toen The Buzzcocks begin jaren tachtig uit elkaar viel. Rushent had zich intussen echter voorzien van nieuw speelgoed: de Synclavier en Fairlight, twee peperdure synthesizers die, samen met de Linn-drummachine, het geluid van de eerste helft van de jaren tachtig zouden bepalen.

Dat is net het boeiende aan "Homosapien": Shelley brengt nog wel de energieke powerpop aan, maar in de handen van Rushent krijgen ze embryonale synthgeluiden mee. Embryonaal is misschien te sterk uitgedrukt, want de invloed is al vrij duidelijk. Ook voor Virgin, dat bij het horen van 's mans werk voor Shelley immers meteen besloot dat Rushent de man zou worden om te werken aan wat "Dare" zou worden. Het nieuwe instrumentarium had Rushent intussen onder de knie; de rest is geschiedenis. (Wie het ware genie van Rushent aan het werk wil horen, moet langsgaan bij The League Unlimited Orchestra - waar ik in een vorige tvdw wat over schreef).

De tvdw zelf laat nog het best de brug horen tussen postpunk en Dare. Vooral de drumpatronen uit deze song zou Rushent een paar maanden later zowat volledig kopiëren, met name op Human League's single Open Your Heart.

Labels: , , ,

1 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/9667jn

(om volledig juist te zijn: de tvdw is niet de albumversie, maar een moeilijk te vinden iets langere versie, enkel verschenen op flexidisc. Deze "new sounds new styles dub mix" laat aan het eind wat ruimte voor een instrumentale coda)

(en nu allemaal: WHATEVER!)

(léést iemand dit eigenlijk wel? interesséért iemand dit eigenlijk wel?)

12:16 PM  

Post a Comment

<< Home