Monday, September 13, 2010

TVDW 12/09/2010 - Mélêe - Teo Torriatte (2010)Mocht ik portier zijn van deze blog, zou ik dit keer aan de ingang staan met twee bordjes: "Enkel voor hardnekkige Queen fans" en "Goede Smaak Politie niet toegelaten".

Het was voornamelijk melodieuze poprock die afgelopen week de iPod haalde. Van Rob Thomas bijvoorbeeld, de frontman van Matchbox 20, een post-grunge gitaarrockgroepje dat wel wat radiohits scoorde. Thomas is tevens de auteur van "Smooth", de song die dienst deed als Santana's Grammy-kruiwagen. De man kan dus wel een liedje neerpennen. En hij haalde al een tvdw binnen in 2005, zie: http://koop05.blogspot.com/2005/06/tvdw-1206-rob-thomas-i-am-illusion.html. Maar zijn tweede soloplaat, die eigenlijk al vorig jaar een - hier geruisloos gebleven - release kreeg, valt tegen.

Skip naar Brandon Flowers, frontman van The Killers, die gegangmaakt door het aardige Crossfire nu ook zijn full-cd loslaat. Veel Lou Reed meets Dire Straits pop, en enkele tracks die het mogelijk binnenkort nog tot tvdw schoppen.

De tvdw gaat echter naar slice of powerpop nr 3. Mélêe, een groepje uit de Amerikaanse West-Coast met een vergezochte groepsnaam en al meer voor de hand liggende invloeden: Keane, The Killers en Maroon 5. Ze hadden al bijna een tvdw te pakken met hun vorige plaat, waarop naast fijne radiohit "Built to Last" ook een knappe cover stond van "You make my dreams come true" (Daryl Hall & John Oates). De nieuwe plaat Masquerade brengt meer van hetzelfde: catchy pop die schaamteloos lonkt naar zowel radio als tienermeisjes, en als bonus achteraan een verrassende cover. Dit keer zocht Mélêe het niet bij de blue eyed soul van Hall & Oates, maar bij A Day At The Races, misschien wel de beste plaat die Queen ooit maakte. "Teo Torriatte", een ten dele in het Japans gezongen nummer, is een typische compositie van de overjaarse poedel van de band, Brian May. May schreef de meest melige nummers van Queen en durfde al eens een anderstalige tekstflard in een song te smokkelen (hij schreef ook het al even kleverige "Las palabras de Amor"). De jonge gasten van Mélêe kwijten zich prima van hun job om hun coverversie nauw te laten aansluiten bij het origineel. Hulde!

(als bonus vind je in de comments nog een eerbetoon aan 'die andere man' die dit jaar op Pukkelpop het leven liet)

Labels: , , , , , ,

3 Comments:

Blogger Koop said...

de tvdw:
http://www.sendspace.com/file/q29y41

Op Pukkelpop ving de zelfmoord van de zanger van Où est le Swimming Pool heel wat aandacht. De tweede dode van het weekend werd snel-snel omschreven als "de geluidstechnicus van Black Rebel Motorcycle Club". In werkelijkheid ging het echter om Michael Been, de man die de Jaren Tachtig een knap staaltje bevlogen rock gaf. Het leverde hem een vriendschap op met o.a. Peter Gabriel, Jim Kerr, Bono en Robbie Robertson - heren die trouwens een gastrol vertolkten op enkele van zijn platen. RIP Michael Been.

alhier de bonus:
http://www.sendspace.com/file/7uhm6u

12:25 AM  
Anonymous zinnerboy said...

Goed dat je met die twee uithangbordjes aan de deur stond...
Mélêe lijkt mij een uitstekende cadeautip voor mijn echtgenote (die gelukkig maar in juni verjaart...). The Call maakt veel goed. Ik vond het zelf (en met alle respect voor geluidstechnici) ook bijzonder oneervol om Michael Been (uitsluitend) voor te stellen als geluidstechnicus. Goed dat dit hier even wordt rechtgezet. My favourite Call blijft The Woods uit het gelijknamige album.

3:05 AM  
Blogger P. Leno, Brussel said...

Ik kan deze woordspeling niet laten maar Michael Been is helaas een Has Been

1:17 AM  

Post a Comment

<< Home