Sunday, January 15, 2006

TVDW 15/01/2006 - Sky - Dance of the Big Fairies (1981)

Het is zover: nummer 52, dat wil zeggen dat we exact één jaar ver zijn. Spotlight on (copyright Arthur Conley) Nico Shamrockske voor dit, want hij opende een jaar terug een blog account voor me, waar dan deze TVDW's uit voortkwamen. Wie de hele zwik op mp3 wil, just give a shout. Nog even voor de volledigheid zeggen dat dit eigenlijk TVDW "Mach 2" of TVDW "the next generation" is. Er bestaat namelijk al een soortgelijke eerste reeks, die ik wekelijks bijhield tussen 30 augustus 1981 en 4 juni 1989. Goed voor in totaal 406 TVDW's. Raar om er nu door te bladeren, trouwens. Bij de eerste TVDW's die ik in die prille jaren tachtig uitkoos, meer bepaald op 17/1/1982 en dus exact 24 jaar geleden - makes you wonder... - zat het nummer "Moonroof" van Sky. Sky is een echt unicum in de muziek. Drijvende kracht achter deze groep is John Williams, niet de Amerikaanse filmcomponist maar een in Australië geboren Brit die bekend staat als een absolute autoriteit onder de klassiek geschoolde gitaristen. Zijn werk op de klassieke (Spaanse) gitaar is buiten categorie, de man werkte in zijn lange carrière trouwens samen met gelijkgestemde grootmeesters als Andres Segovia, André Prévin en Mikis Theodorakis. En hij schreef een gitaarmelodie die bekend zou worden als "Cavatina", inderdaad: het muzikale thema van The Deer Hunter. In 1979 liet deze in klassieke kringen op handen gedragen gitarist een bom barsten, door samen met vier doorwinterde muzikanten Sky boven de doopvont te houden. Zes albums lang zocht Sky een kruising tussen klassieke muziek en pop/rock. Denk niet aan bombastische progrock, maar eerder aan fijngevoelige, vederlichte deuntjes, gebracht met rockgitaar, Prophet-synthesizers en drums, maar ook met flamencogitaar, marimba en harpsichord. Veredelde instrumentale interludia, zeg maar. Muzikale zielsverwanten zijn er nauwelijks, al is hier en daar een verwijzing naar Mike Oldfield (think: "Portsmouth", "In dulce jubilo") of Angelo Branduardi mogelijk. Hun versie van het Toccata van Bach leverde Sky zelfs een hitje op, en hun eerste lp's verkochten wonderwel, vooral in Engeland. Katchaturian, Satie, Wagner, Ravel en Händel: elk van hen werd wel eens aan de 'Sky treatment' onderworpen, al schreef de groep ook diverse eigen nummers, die naadloos aansloten met de popversies van klassieke componisten.
Toen ik een paar jaar terug in een kringloopwinkel twee cd's van Sky voor een appel en een ei kon kopen, aarzelde ik natuurlijk geen moment. Ze blijven bij mijn meest gekoesterde koopjes, en ik maak mezelf graag wijs dat deze intussen out-of-print cd's intussen veel geld waard zijn op e-Bay.
Sky dook trouwens enkele jaren terug, in de eerste levensjaren van onze first born daughter, wel eens op in een erg onverwachte hoek. Achteloos kijkend naar een aflevering van de onvermijdelijke Samson & Gert, hoorde ik plots hoe tijdens een scène iets van Sky als muzikaal leitmotiv werd gebruikt (!!).
De geselecteerde TVDW "Dance of the Big Fairies" is een van de meest grappige stukjes instrumentale muziek die ik ken; het is een nummer dat ik thuis meer dan eens heb gedraaid om met de kinderen op te dansen (geen gezicht - maar toch een aanrader). Het is een steeds wederkerend muzikaal thema dat afwisselend geïnterpreteerd wordt op clavecimbel, bouzouki, mandoline en tuba.
Nog even wat de muzikanten van Sky er zelf over te zeggen hadden: "We all agreed that the sub-title of this piece should be Around The World in 80 Bars (musical bars that is and not the other variety that I have heard tell some musicians frequent after work etc ... oh, the shame of it all!). The basic idea is to take a melody and wring as much out of it as possible by taking it through a variety of treatments such as oom-pah bands, Jewish weddings, Schubert in the twilight, Greek restaurants and so on. I only would have wished that anyone reading these notes could have been a fly on the wall when we were recording this just to see the different characterizations coming out in each player as we proceeded through the different sections."
Thanks Nico voor de blog en op naar de volgende jaargang!

Labels: , , , , , , , , ,

4 Comments:

Blogger Blogger said...

Hoeveel heeft die SAP consultant aangerekend voor het aanmaken van die blog ? Schandalig veel zeker ?

Nevertheless, hail to Shamrockske !

Over Sky, als purist vrees ik dat het geen spek is voor mijn bek. Don't mess with Bach ! François Glorieux is helaas ook aan een comeback bezig.

Voor wat stonden die letters TVDW weeral ?

2:51 PM  
Blogger Koop said...

TVDW is de weinig poëtische afkorting van wat botweg "Topper van de Week" is - tja, in 1981 had ik nog niet veel inspiratie, blijkbaar ;-)
Sky: toch worth checking out hoor, voor eenieder die klassieke muziek kan appreciëren zonder oog- of oorkleppen.
En wat betreft de kosten van die SAP-consultant: een traktatie op friet met stoofvlees, een paar overnachtingen in mi casa, en het was gebakken. Dan zijn die pipo's van HP naar verluidt ergere geldwolven, hoor. Maar ja, zij hebben een F1 team te sponsoren...

12:08 AM  
Blogger Blogger said...

TVDW : ik dacht dat je bedoelde Tieten van de Week. Da's al iets poëtischer.

Maar waarom verander je het niet in PEIT = Prachtige, Enorm Interessante Tune ...

De "pipo's" van HP zijn inderdaad een pak duurder. Ze rijden dan ook allemaal met een BMW.

12:56 AM  
Blogger Koop said...

"tieten van de week" en dan pagina's vol leuteren over muziek, 't zou wat inconsequent zijn, niet. Maar nu jouw Hund-blog blijkbaar op zijn gat ligt - om een reden die me nog niet geheel duidelijk is - kan je misschien zelf de PEIT's Van de Week introduceren? Krijgen we ook meteen wat inzicht in waar Don's zoals naar luisteren. Doén!

1:07 AM  

Post a Comment

<< Home