Friday, April 29, 2005

TVDW 01/05/2005 - Jim Croce - I got a name (1973)

Sommige artiesten leer je pas laat, te laat kennen. Jim Croce kende ik tot afgelopen week enkel via zijn twee hits "Bad Bad Leroy Brown" en "I have to say I love you in a song". Vorige week viel er echter een uitstekende Croce-compilatie in de bus, samengesteld door mijn on line vriend van overzee, Scott Itter. Croce valt duidelijk in de categorie van mellow seventies singer-songwriters, zijn stijl is perfect te vergelijken met andere zachtgekookte eieren als Gordon Lightfoot, Harry Nilsson, James Taylor, Neil Diamond en John Denver. De man bracht begin jaren zeventig drie platen uit, alvorens om te komen bij een vliegtuigongeval. Het zijn typisch Amerikaanse luisterliedjes, een mix van koffieshop-folk en akoestische blues. De meeste songs schreef Croce zelf, maar Scott merkt op dat net dit ene nummer niet door hem geschreven werd. "I got a name" kent dezelfde auteurs als het prachtige Killing me softly with his song (Roberta Flack, Fugees): Norman Gimbel en Charles Fox, de twee die later ook de tv-themes voor Laverne & Shirley én voor Happy Days zouden schrijven.

Labels: , , , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hail to Jim Croce, want het is een JC !

Didi Bota

3:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ah, ik had al een aantal pogingen gedaan om u hiervoor warm te maken, maar eindelijk is het door iemand anders gelukt. Herinner u Cornelis Vreeswijk nog met zijn 'autowasserij-blues'!
Mijn all-time favourites: Operator (That's Not The Way It Feels), Time In A Bottle (prachtig gecoverd in een ouwe Muppet Show) en dus de original Working at the Car Wash-blues.
Hail Hail!

9:24 AM  
Blogger Koop said...

Inderdaad Dday, die herhaalde aansporingen van jou om de man eens te ontdekken, kwamen terug naar boven bij het beluisteren van deze compil. En natuurlijk viel me die weergaloze Cornelis-cover ook terug op, eentje die je een fijne plaats gaf op één van jouw FUCK's (voor de niet ingewijden: de F.U.C.K.-cd's zijn 's werelds meest exclusieve compilaties).

2:03 AM  

Post a Comment

<< Home