Tuesday, January 10, 2023

TVDW 08/01/2023 - Pointer Sisters - Dreaming as one (1979)

 

Genoeg materiaal om uit te kiezen afgelopen week, omdat ik nog wat kon scoren in de afprijsbakken. Het leverde grote kanonnen van tvdw-waardige artiesten op. Zo vond ik Art Blakey's memorabele jazzstandard "Moanin'" op Blue Note - voor een habbekrats - net als Isaac Hayes' "Black Moses" album, even sierlijk en rijkelijk georchestreerd als Marvin Gaye's "What's Goin' On".  

Grote namen, die hun long overdue tvdw zouden krijgen. Maar als ik eerlijk ben, waren het toch de Pointer Sisters die veruit de meeste tijd opeisten bij de platendraaier. De aanleiding was tweevoudig: het heengaan van Anita Pointer op de laatste dag van het jaar (de derde van het oorspronkelijke viertal dat ons verliet) en het vervolgens weggraaien van twee Pointer Sisters-albums uit de afprijsbakken in Antwerpen.

De Pointer Sisters waren een ongemeen boeiende groep, vol met verhalen, muzikale wendingen en natuurlijk een heel diverse verzameling hits. In het prille begin zongen de domineedochters onder meer voor Sesame Street, alvorens onder de vleugels van Allen Toussaint hun debuut op te nemen. Hun eclectische stijl ging van New Orleans funk over gospel tot ragtime en country. Het leverde hen fans op als Herbie Hancock en Stevie Wonder, die hun samenwerking aanboden, en Elvis Presley, die het door Anita geschreven Fairytale coverde.  

Een belangrijk breekpunt in de carrière kwam er toen de Pointer Sisters eind jaren zeventig Richard Perry als producer kozen. Perry had naam gemaakt door Diana Ross van onder de Motown-sound te trekken en Carly Simon een hitalbum te geven. Perry stuurde de zussen in eerste instantie, op het album "Priority", naar Adult Oriented Rock en graaide in de songboeken van blanke rockers als Springsteen, Seger, Steely Dan en The Band. Met de volgende albums die hij producete, scoorde hij een perfecte hattrick en een reeks uitzonderlijk radiovriendelijke hits die van pop naar countryballads, rock, R&B en disco gingen. En toen moest het vijfde album nog komen: "Break Out", dat van start ging met de electrofunk hit Automatic en dat hun all-time best seller werd. 

Als tvdw kies ik voor een van de onderbelichte songs uit de Pointer Sisters-cataloog. Dreaming As One werd geschreven door William Smith (wiens songs ook opduiken bij de Larsen-Feiten Band en Maurice White) en David Palmer (een van de originele leden van Steely Dan). De song zelf was al eens een tvdw, in de versie van Jackie DeShannon.

Labels: , , ,

1 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.youtube.com/watch?v=NWVnzlvcLOE

2:01 PM  

Post a Comment

<< Home