Saturday, April 30, 2022

TVDW 01/05/2022 - The System - Nighttime Lover (1987)

 

The System is een duo dat vaak enkel wordt vermeld in een voetnoot van de muziekgeschiedenis, als de band achter de originele versie van You Are In My System, de song die al snel werd opgepikt door Robert Palmer, die er een (vrijwel identieke) hitversie van maakte. Maar wie dieper graaft, komt met verrassende poptrivia. 

David Frank en Mic Murphy van The System leerden elkaar kennen toen ze werkzaam waren in de entourage van R&B- en funkband Kleeer (check hun geweldige De Kleeer Ting - ja, zo geschreven). De twee maakten maar een paar platen, waarmee ze vooral hoge ogen gooiden binnen muzikantenkringen. 

Dat had veel te maken met hun sound: The System bracht destijds een nieuw soort van erg afgemeten, hyper-geproducete R&B, gebaseerd op zware bass synths en elektronische drumritmes. De concurrentie spitste de oren en huurde The System al snel in. Zo hadden de twee een hand in Chaka Khan's powerhouse album "I Feel For You": David Frank speelde de baslijn op het titelnummer en Frank en Murphy schreven samen de albumtrack This is my Night. Vooral over David Frank valt nog veel interessants te vertellen. Hij werd opgepikt door Phil Collins en zorgde voor zowat alle muziek op Sussudio, hij werkte ook mee aan Scritti Politti's beste album "Cupid & Psyche", schreef het blazersarrangement van Steve Winwood's Higher Love en is zelfs te horen op Juicy Fruit van Mtume. Nou! De tvdw komt uit The System's tweede album "Don't Disturb The Groove". Het is een song die zo door Winwood gecoverd had kunnen worden.

Labels: , , , , ,

2 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.youtube.com/watch?v=J4_FQsv5coo

12:03 PM  
Blogger Cynthia Padilla, J.D. said...

"Don't Disturb This Groove" is an awesome song!🔥

9:49 AM  

Post a Comment

<< Home