Tuesday, May 31, 2016

TVDW 29/05/2016 - Japan - Suburban Love (1978)


Neen, ze werd niet bepaald op gejuich onthaald. Zowel de jongste dochter als de vrouw lieten meermaals hun ongenoegen blijken toen "Adolescent Sex" nog eens opgegooid werd. 't Is ook niet bepaald een hapklare brok, eerder een opzettelijk dwarse, morsige mix van glamrock, disco en early new wave. Maar voor alle duidelijkheid: geef me deze sleazy early days versie van Japan any time, in vergelijking met die uiterst smaakvolle arty farty designer soul die in de latere periode (en in de soloplaten van David Sylvian) zou geserveerd worden.

Ik kan me trouwens nog perfect voor de geest halen wanneer ik Adolescent Sex (de single) voor het eerst hoorde. Op het afsluitend schoolfeest aan het eind van het zesde studiejaar, in de lagere school in de Kapelstraat. Ik weet gek genoeg zelfs nog wel andere platen er door de lokale discobar werden gedraaid, die namiddag. Dance Away van Roxy Music was erbij en Sweet Lui-Louise van Iron Horse. Beide kwamen uit in april 1979, zo leert google, dus dat kan kloppen. Niet dat we als kinderen zo rond die discobar gekluisterd zaten, we hadden het te druk met een spelletje 'surplace': met krijt waren lange witte lijnen getrokken, het was de bedoeling om zo traag mogelijk en zonder de voet te zetten, de hele afstand af te leggen. Een spelletje dat Dirk S die verderop in onze straat woonde, steevast won.

Terug naar de tvdw. Ik dacht altijd dat de groep destijds meteen een wereldwijd succes was, maar in feite sloeg de single Adolescent Sex enkel aan in Nederland (en op een speelplaats in Heusden). Het bijhorend album werd uitgebracht op het Duitse Hansa-label, natuurlijk beter bekend van Boney M. Er staat een cover op van een nummer van de musical "Funny Girl". En de stand-out track is Suburban Love, een avontuurlijk nummer dat voortdrijft op een vette groove, vunzige vocals, een disco gitaarlickje en swooshy syntheffectjes - niet toevallig zou de groep even later samenwerken met Giorgio Moroder.Labels: ,

2 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/kf0yhb

12:14 PM  
Anonymous zinnerboy said...

vunzige vocals... deze alliteratie verdient het ooit in een (vunzige) song terecht te komen.

8:39 AM  

Post a Comment

<< Home