Monday, May 07, 2012

TVDW 06/05/2012 - Beastie Boys - She's Crafty (1986)

Toen vrijdagavond, op weg naar de kust om mijn oudste dochter naar een Chiro-weekendje te brengen, het nieuws kwam dat MCA gestorven was, konden alle potentiële tvdw'ers meteen hun boeltje pakken. Fuck, MCA was nauwelijks enkele jaren ouder dan mij - Magere Hein komt wel angstvallig dichtbij gekropen... Samen met de Red Hot Chili Peppers boetseerden de Beastie Boys hun eigen, blanke versie van hiphop. De eerste deden het met een injectie funk, de tweede met een brallerige, studentikoze en erg plezierige punky attitude (... en een opvallende in-your-face productie van Rick Rubin). No Sleep Til Brooklyn of Hey Ladies op een party? Geen snellere manier om me op de dansvloer te krijgen.

Ik zag de Beastie Boys twee keer live, twee keer op Pukkelpop. De eerste keer, in 1992, hadden ze zelfs instrumenten bij - met MCA op bas - en speelden ze Public Enemy (die dezelfde dag ook optraden) helemaal van het podium. Amper negen groepen stonden toen op Pukkelpop geprogrammeerd... De tweede keer was in 1998, ten tijde van Intergalactic, toen ze headliner waren samen met Green Day en een three mics and a turntable show brachten.

MCA is de man die op Fight for your right de fijne zinsnede "now your mom threw away your best porno mag" snauwde, de man die de lekkere baslijn op Sabotage inspeelde (én de video regisseerde). Als tvdw een track uit "Licensed to Ill", de plaat die eerst "Don't be a faggot" zou heten, het album dat samples van Creedence Clearwater Revival en AC/DC mengde met live ingespeelde gitaarpartijen (door de gitarist van Slayer). Classic stuff. Her name is Lucy but they all call her loose. RIP MCA.

Labels: , , , , , ,

3 Comments:

Blogger Koop said...

http://www.sendspace.com/file/6mjvlf

2:54 AM  
Anonymous zinnerboy said...

Aheum... MCA was even oud als mij.

2:30 AM  
Blogger P. Leno, Brussel said...

Heb Beastie Boys in 1999 in Vorst Nationaal gezien. Eén van de betere concerten die ik daar heb meegemaakt ( 50 Cent was wat dat betreft het dieptepunt ... ).

Om Red Hot Chili Peppers hiphoppers te noemen, vind ik toch wel een dwaling.

5:06 AM  

Post a Comment

<< Home