Saturday, February 21, 2009

TVDW 22/02/2009 - Electric Light Orchestra - Fire on high (1975)One down, six to go. Als we alle leden van de meest beroemde line-up van E.L.O. met een tvdw eren bij hun heengaan, komen er in de komende jaren nog zes bij. De eerste is naar aanleiding van het schielijke overlijden van Kelly Groucutt, bassist bij E.L.O. vanaf 1975 en dus steunpilaar op klassieke platen als Discovery, Out of the Blue en Time. Je had in die tijd blijkbaar een streepje voor als je met een rare voornaam kwam solliciteren bij Jeff Lynne (Bev, Mik, Kelly en Melvyn), maar dit terzijde.

Meest gepaste tvdw om Groucutt te eren lijkt me de geweldige instrumental "Fire on High", opener van de eerste plaat waarop de man de bas hanteerde: Face the Music. Het was ook de eerste plaat die E.L.O. opnam in de Musicland Studios van Giorgio Moroder in München, onder leiding van de studio engineer van het huis, Reinhold Mack. Diezelfde Mack zou ook het studiowerk verrichten op het merendeel van de Queen-albums tussen 1980 en 1986. Hij wordt zelfs vernoemd in de lyrics van de song Dragon Attack, maar nu wijken we wel héél erg ver af. Rewind naar dat mooie visitekaartje van Groucutt: Fire On High, een nummer met alle vintage E.L.O.-ingrediënten.

http://www.sendspace.com/file/bynjvo

Als extraatje nog een track uit de inmiddels haast onvindbare soloplaat van Groucutt uit 1982. Een album waarop heel E.L.O. minus Jeff Lynne present gaf. Vandaar de haast griezelige vergelijking met de echte E.L.O.-sound (... en vandaar ook de wat zwakkere collecties song op de plaat, vermits songleverancier Lynne ontbrak). De slotsong van de plaat is nog het best, in een complexloze Ringo Starr kinda way.

Kelly Groucutt - Sea of dreams (1982)
http://www.sendspace.com/file/k92ubx

En als bonus extraatje - tja zo kunnen we nog wel even verder gaan - een eigentijdse cover van een van mijn favoriete E.L.O.-nummers, "Here is the news". Getekend een tweetal New-Yorkse meiden met een voorliefde voor Japanse old school synthesizers en met David Lynch als fan in hun adressenboekje. Erg onderkoeld, maar wel charmant.

Au Revoir Simone - Here is the news (2009)
http://www.sendspace.com/file/667szi

Labels: , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Qua portie (esthetisch verantwoorde) bombast bij de intrede van de week kan dit tellen... Die twee dames liggen mij minder. In het gehoor althans.

12:40 AM  

Post a Comment

<< Home