Monday, June 12, 2006

TVDW 11/06/2006 - Jhelisa - Flute Band in Gauteng (2006)


Ik moet niet onderstrepen dat ik ontzettend weinig hip spul in mijn cd-kast heb, maar de verzamelaar Future Soul is toch wel een van de uitzonderingen. Naast het geweldige, moeilijk vindbare "Sugar Lump" van Freakpower staat er een al even onweerstaanbare versie op van Jhelisa's "Friendly Pressure", een onvervalste acid jazz klassieker die talloze remixen kreeg (die op mijn cd heet de Paradise Revisited remix en wordt naadloos gekoppeld aan iets van de Young Disciples). Jhelisa is van vele markten thuis: het kind zong de vrouwelijke shouts in op "Love Sex Intelligence" van The Shamen, deed zowat alle backing vocals op Björk's debuut en werkte verder op platen van Courtney Pine, Paul Weller en Arsenal. Het kind heeft ook een interessante stamboom, met twee zussen die bij o.a. Incognito, Brand New Heavies en onder eigen naam (Carleen Anderson) goed materiaal uitbrachten, en met Bobby Byrd als stiefoom. Jhelisa zelf liet negen jaar nauwelijks iets van zich horen, maar komt nu met de geweldige nieuwe cd A primitive Guide to Being there, uitgebracht op een klein Duits label,. Jhelisa wisselt er met sprekend gemak af tussen een sfeervolle, broeierig dampende soulsong, een vurige gospelgroove en een uitgelaten liefdesverklaring. Een erg avontuurlijk album dus, met op de bijhorende DVD nog een boeiende reportage over Jhelisa in New Orleans. De TVDW is een nummer met een prachtige klankkleur: warme bas vooraan in de mix, tal van aan Peter Gabriel's Real World refererende percussie en een eigenzinnige, soulvolle zanglijn - zes minuten genieten. En by the way, Gauteng is een gebied in Zuid-Afrika.

Labels: , , , , , , , , , ,

4 Comments:

Blogger DDay said...

Jaja, het solodebuut van Jhelisa ligt nog altijd klaar voor jou, wachtend op een volgende ontmoeting...

9:18 AM  
Blogger Blogger said...

This comment has been removed by a blog administrator.

2:59 PM  
Blogger Shamrockske said...

"een gebied in Zuid Afrika"???
Wat meer respect voor de "place of gold" waarin Jo'burg ligt.... Het is trouwens de nieuwe afrikaanse naam van de voormalige provincie "transvaal" zoals het heette ten tijde van apartheid.

12:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ontstellend weinig hips inderdaad in Koops platenkast. Dan sturen we Mijnheer een nummer dat in heavy rotation op StuBru zit, denkende zouden we dat nu wel doen, maar altijd prijs. "Leuk! Waar heb je dat nu weer vandaan?" etc. Maar hoe zouden we onze smaak kunnen ontwikkelen zonder onze Koop die dwars door alle trends heen snijdt. Hoe zouden we vandaag in een vingerknip tijdelijk van tijdloos kunnen onderscheiden zonder elementair inzicht in de muziekgeschiedenis... En toch weet hij feilloos zo'n bestoft nummer op te vissen, het in een compilatie te gooien en voila het is vanzelf hip. Vreemde kerel, die Koop. Maar soit,

Heel mooi nummer. Het heeft het fluweel van Sade en de drive van Massive Attack. Friendly pressure is een van mijn all time favourites, vanop dezelfde compilatie (Rebirth of Cool, de eerste?). Fijn dat ze nu zo creatief voor de dag komt. Ik ga de cd halen.

2:28 AM  

Post a Comment

<< Home