Monday, August 05, 2019

TVDW 04/08/2019 - Passion - Let's do It in the 80's Great Hits (1980)


De song die de eerste helft van de jaren tachtig het best illustreert? Eentje die grote kans maakt om in de shortlist te belanden, is niet meteen de meest geloofwaardige: 'Stars on 45'. Nu ja, het was niet één song, maar een medley van tientallen songfragmentjes, met een discobeat eronder. Het werd een van de grootste hits van 1981 - en het ontketende een stortvloed aan soortgelijke medleys (tot en met Hooked on Classics).

Ik dacht altijd dat 'Stars on 45' een vehikel was van enkele slimme Nederlanders, die in de studio doken met enkele zangers die goed de stemmen van Paul, George en John konden imiteren. Typisch zo'n uitgekookt, verduiveld catchy Hollands hitproduct. Dat is het ook, maar de volledige waarheid is nog een pak straffer.

De bron die ze gebruikten, was een bootleg die een paar maanden eerder op de markt kwam (onder de naam "Passion", "Passion Alto" of "Bits & Pieces III") en die louter bedoeld was voor DJ's. Logisch dat hij een bootleg bleef, want de gebruikte, aan elkaar geplakte songfragmenten waren de originele versies, die niet gecleard waren en dus de facto illegaal geperst werden. De Hollanders achter Stars on 45 bedachten de plaat niet, maar kopieerden hem, haast één op één. Ze zochten Nederlandse zangers die zo goed en zo kwaad als het kon de stemmen van Paul, George en John imiteerden, speelden de songs opnieuw in en plakten er een intro en outro aan ("The stars on 45, keep on burning in your mind", weet je wel).

De originele mix was het werk van Michel Gendreau, een DJ uit Montreal die de nummers ambachtelijk aan elkaar plakte (en de man die je ook op de foto ziet). Dat de DJ uit het (Franstalige) gedeelte van Canada kwam, verklaart meteen de wat kromme titel die hij aan zijn mix gaf: Let's do it in the 80's great hits. Het fascinerende verhaal achter de mix hoorde ik afgelopen week in "Without the Beatles", de meest recente episode van de onovertroffen podcast Hit Parade (terug te vinden op Spotify - een echte aanrader). De volledige originele mix, 14 minuten lang, valt natuurlijk niet terug te vinden op Spotify, maar is wel te downloaden in de comments.

Labels: ,

3 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/pen750

7:31 AM  
Blogger Cynthia Padilla, J.D. said...

Thank you!This is an awesome mix.��

7:06 PM  
Blogger zinnerboy said...

'The mother of all mixes' lees ik bij de comments op Youtube... Thanks voor de info.

2:33 AM  

Post a Comment

<< Home