Tuesday, April 30, 2019

TVDW 28/04/2019 - Patrick Cowley - Sea Hunt (1981)


Het start altijd ergens natuurlijk. Voor wat betreft mijn voorliefde voor synth pop startte het, meer nog dan bij Vangelis of Kraftwerk of wie dan ook, bij Patrick Cowley en met zijn debuutplaat "Menergy". Dat Menergy een onvolsneden gay anthem was (Men Energy, weet je wel), ging toen totaal aan me voorbij. Ik hoorde vooral de indrukwekkende, kosmische geluiden die Cowley uit zijn synths toverde. De man zou amper drie full albums maken, op amper twee jaar tijd. Even na het verschijnen van zijn derde plaat - die hij al erg verzwakt en in een rolstoel gezeten, maakte - bezweek de man aan AIDS - een van de eerste AIDS-slachtoffers uit de muziekwereld.

Sindsdien is de mythe Cowley een feit. Pet Shop Boys en New Order zijn naar verluidt grote fans, en naast die drie eigen platen duiken in de krochten van de muziekindustrie andere Cowley-producties op. De I Feel Love versie die hij, aanvankelijk als bootleg, eigenhandig in elkaar bokste, staat intussen genoegzaam bekend als een van de meest iconische remixes uit de popmuziek. Intussen zijn nog andere Cowley-producties postuum uitgebracht, waaronder enkele soundtracks die Cowley voor gay pornofilms schreef. Uit een van die soundtracks puurde ik in 2013 overigens al een tvdw, het donkere Seven Sacred Pools. Amper drie weken geleden scoorde Cowley nog indirect een tvdw - hij zat namelijk in de begeleidingsband van Sylvester.

De claim dat Cowley het Amerikaanse antwoord op Moroder was, is misschien wat overroepen. Niet alle songs op zijn drie albums zijn even sterk (alhoewel dat ook niet gezegd kan worden van de seventies output van Moroder), maar er zijn wel talrijke pareltjes te rapen. Sea Hunt was een tv-serie uit de jaren vijftig, Cowley neemt de oorspronkelijke tune en maakt er een sfeervolle, erg Morodereske (Modoriaanse?) soundscape van. De track komt uit "Megatron Man", Cowley's tweede plaat - en de allereerste die ik, sinds kort, eindelijk op vinyl heb. De zoektocht gaat verder, naar debuut "Menergy" en naar slotstuk "Mind Warp"!

Labels:

1 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/bjivfb

7:38 AM  

Post a Comment

<< Home