Monday, October 22, 2018

TVDW 21/10/2018 - Flying Horseman - Deep Earth (2018)


Toevallig hetzelfde verhaal als vorige week, really: met voorkennis noch verwachtingen naar een concert gaan (eens te meer via Hannes) en eens te meer volledig van mijn sokken worden geblazen. Bert Dockx en zijn groep Flying Horseman rijgen de positieve reviews aan elkaar, maar op de radio hoorde ik ze zelden of nooit. Ideaal om als het ware geblinddoekt in het universum van de groep te worden gegooid.

Daar waar de invloeden van de Belgische groep van vorige week erg duidelijk waren, was dit hier veel minder het geval. Flying Horseman brengt alleszins geen muziek die snel te vergelijken valt met andere Belgische bands. Hun erg gelaagde, sfeervolle songs deden me soms denken aan Japan of aan John Cale (luister naar Fever Room), soms zelfs aan David Byrne: diezelfde haast intellectuele benadering, diezelfde uitdaging voor de luisteraar. Dockx heeft een stemtimbre dat soms wat doet denken aan Bryan Ferry en dan weer aan dirk Blanchart. En muzikaal durft de band meer dan flirten met complexe prog rock structuren. Luister naar het zinderende, aan het eind in withete gloed verdwijnende Bright Light om te horen hoe de geest van Steven Wilson en Porcupine Tree in de muziek sluipt. Of luister hoe na zes minuten (!) Private Isle zich ontpopt tot een song die zowel Pink Floyd als My Life in the Bush of Ghosts in gedachten brengt. De songs die ik vernoem komen uit "Rooms/Ruins", het laatste album van Flying Horseman (en het eerste dat ik, de dag na het concert, op Spofity ontdekte). Ook de tvdw komt uit dat album. Het nummer start met Vampire Weekend-achtig getokkel maar mondt uit in een duistere, pulserende elektronische maalstroom. Absoluut wonderlijk.

Labels:

5 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/1af0rx

3:10 AM  
Blogger zinnerboy said...

De start van die pulserende maalstroom deed even Tangerine Dream herleven. Ook al veel (goeds) gehoord over deze band en al diverse keren geluisterd via Spotify, maar zoals je zelf aangeeft is dit muziek die toch wat inspanning vraagt. Het beste wat een mens kan doen is een CD aanschaffen en de uitdaging aangaan.

5:35 AM  
Blogger Koop said...

Je moet eens naar hun tour agenda kijken en ze live proberen mee te pikken. Een belevenis.

7:28 AM  
Blogger Shamrockske said...

ik heb ze ondertussen keer of 10 gezien en het blijft genieten...
Ook Dans Dans is super, voorlopig Ottla iets minder...

woensdag in AB: Dans Dans
zaterdag in CactusClub: Bert Dockx solo (check die fantastische I'm on Fire)

1:10 AM  
Blogger Koop said...

Dacht al wel dat Shamrock met de ogen ging rollen en denken "waar komt hij nu nog mee af?" :-)

2:46 AM  

Post a Comment

<< Home