Sunday, January 29, 2023

TVDW 29/01/2023 - Thomas Jefferson Kaye - American Lovers (1974)

 

Ik had graag een betere foto hiernaast gezet, maar van de genaamde TJK is niet meer zo veel te vinden. Obscuur geworden door de jaren, al was hij ooit best Een Naam in de muziekgeschiedenis, als songschrijver of producer bij goed volk als The Shirelles, Dr. John, Loudon Wainwright III, Roger McGuinn (die hier vorige week een tvdw kreeg) en Three Dog Night.

Zijn meest beroemde liaison is die met Walter Becker en Donald Fagen van Steely Dan. Op Kaye's eerste solo-album speelde de volledige Steely Dan-bezetting (incl. producer Gary Katz) een grote rol, op het tweede solo-album deden Becker en Fagen zelfs nog beter. Naast gastbijdragen in de studio gaven ze TJK twee songs - een echte zeldzaamheid voor het duo, dat normaal erg spaarzaam en weinig vrijgevig was met songmateriaal. Op een van de twee songs, de tvdw, is duidelijk te horen hoe de akkoordenschema's en algemene feel dicht aanschurken tegen "Pretzel Logic", het album dat The Dan zelf op dat moment aan het opnemen was.

Wat er verder van Kaye werd? Met zijn drietal soloplaten wist hij - ondanks de uitstekende songs en de voorname studiomuzikanten - geen potten te breken. Hij kampte met een drugsverslaving en stierf uiteindelijk, zonder een rooie duit, aan diabetes, op amper 53-jarige leeftijd. In de comments zet ik ook een linkje naar een zeldzame live-versie, die Steely Dan jaren later zelf gaf.

Labels: , ,

3 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.youtube.com/watch?v=l3uky9I3cBM

8:43 AM  
Blogger Koop said...

SD live: https://www.youtube.com/watch?v=huNRmSmvHEo

8:44 AM  
Blogger zinnerboy said...

Heel mooie song

5:30 AM  

Post a Comment

<< Home