Monday, June 10, 2019

TVDW 09/06/2019 - Ramsey Lewis Trio - Carmen (1973)


Natuurlijk had ik deze week een tvdw van Dr. John moeten posten. Ik denk dat ik voor het iets van de officieuze burgemeester van New Orleans hoorde via Paul Weller, die diens I Walk on Guilded Splinters coverde (op plaat, en ook vaak op de bühne). Later verzamelde ik toch al snel een kleine tien cd's van Dr. John en mocht ik hem zelfs ooit interviewen. Tien albums, dat lijkt veel, maar Dr. John heeft erg veel platen uitgebracht, net als Van Morrison - en beide artiesten wisten steevast het kwaliteitsniveau hoog te houden met elk hun mix van soul, blues en andere rootsy muziek.

Over dat interview, naar aanleiding van de plaat "Anutha Zone" eind jaren negentig: ik complimenteerde hem met één van de songs op dat album, het geweldige Soulful Warrior, waarop hij zei: 'Oh ja, vind je die song zo leuk? Dan speel ik 'm vanavond voor je'. En voorwaar, in de bissen, toen ik de hoop al opgegeven had en hij normaal gezien enkel de grote hits ging spelen, dook het nummer alsnog op. Ik dacht dat ik het ooit al eerder als tvdw had genomineerd, maar dat blijkt niet zo. De afgelopen dagen speelde ik vele van zijn cd's opnieuw. Grote klasse, al plaats ik graag de voetnoot dat hij zich wel erg vaak wentelde in het idioom van New Orleans, er is geen voodoo ritueel, kleurrijke inwoner of gerecht dat niet bezongen is door hem.

Maar de tvdw zou uit andere hoek komen. Lange tijd stond Blancmange in pole position. Het Britse duo wist op die enkele platen die het in de jaren tachtig maakte, toch indruk te maken met de eigenzinnige mix van new wave en synthpop. Feel Me eiste deze week heel wat luisterbeurten op, met de pulserende synth beat (very Sparks) en de in overdrive gaande, maniakale zangpartij (very David Byrne). Blancmange werd echter nog voorbijgestoken door Ramsey Lewis. De man heeft een erg indrukwekkende carrière achter zich. Zijn trio debuteerde al in 1956, het eerste nummer op die eerste plaat was zelfs Carmen (inderdaad, de Carmen uit de opera van Bizet). In de sixties had hij een grote hit met The In-Crowd, in seventies ontpopte hij zich tot jazz funker (en werd onder meer opgepikt door Earth Wind & Fire). Het was ook begin jaren zeventig dat hij op de plaat Golden Hits enkele van zijn bekendste nummers in een nieuw jasje stak. Waaronder, juist ja, Carmen. Een verbluffende tvdw.
Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/wsci97

4:46 AM  

Post a Comment

<< Home