Monday, May 29, 2017

TVDW 28/05/2017 - David Bowie - Tumble and Twirl (1984)


Er is niets mis met toegankelijkheid. Neem nu "Tonight", die plaat die Bowie maakte na het megasucces van "Let's Dance". Het is inderdaad geen meesterwerk, geen iconisch album dat de spelregels van de popmuziek herdefinieerde, zoals pakweg "Low" of "Heroes" - en zelfs het productionele wonder Let's Dance - dat wél deden. Het is een plaat die ook een zeker gebrek aan inspiratie verraadt: Bowie lijkt uit onzekerheid terug te vallen in zijn comfort zone, door zwaar te steunen op Iggy Pop en diens songcataloog. Raar eigenlijk, om drié van Iggy's songs te coveren - en daarnaast nog twee andere covers op het vuur te gooien, waaronder God Only Knows van The Beach Boys.

Ook al werd de plaats destijds verguisd door critici en zelfs door Bowie (al noemde hij later opvolger "Never let me down" de slechtste plaat uit zijn cataloog), ik vind 'm op zich nog niet zo slecht. "Tonight" graaft niet diep, is lichtvoetig en poppy, en bevat enkele throw away reggaedeuntjes, maar nogmaals: daar is niets mis mee. Ik wil maar zeggen: de moeilijke b-kant van Low sloopte ongetwijfeld veel meer muren, maar ik worstel me er zelden met plezier door.

In een week waarin weinig andere songs tvdw-waardig bleken (ja, ik had iets uit de nieuwe Robert Cray of The New Pornographers kunnen plukken, en ook die single Sign of the Times van Harry Styles vind ik prachtig), ben ik dan maar even tegendraads en ga voor iets uit die "foute" Bowie-plaat. Tumble and Twirl is met zijn enthousiaste blazerspartijen wat schatplichtig aan wat Joe Jackson in die tijd deed. Grappig, maar ik hoorde in het bass slapping in het nummer ook steeds een flard Level 42, en nu leert Wikipedia me dat Mark King inderdaad een uncredited bijdrage levert op dat nummer.

Labels: ,

2 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/8jdi0a

2:52 AM  
Anonymous zinnerboy said...

valt nog best te pruimen - trek iets uit zijn tijdsgewricht en je oren blijken in staat om anders te luisteren

6:46 AM  

Post a Comment

<< Home