Wednesday, June 15, 2016

TVDW 12/06/2016 - ABC - Ten Below Zero (2016)


Best a bold move, eigenlijk: 34 jaar na datum komen met een opvolger voor wat intussen geboekstaafd staat als een iconisch album. Met "The Lexicon Of Love" zorgde ABC voor de bepalende sound van 1982, net zoals Human League dat een jaar voordien met "Dare" had gedaan, en Spandau Ballet dat een jaar later met "True" zou doen.

Nadien bracht ABC nog heel wat platen uit, met wisselende sound en succes. Maar die tour de force van een debuut, waar Trevor Horn tekende voor de kamerbrede productie en Anne Dudley voor de vloeiende strijkersarrangementen, die werd niet meer herhaald.

Tot nu dus. "The Lexicon of Love part 2" is inderdaad net zozeer een tour de force. Een haast foutloze plaat, met Dudley terug aan boord, die meer dan voordien kwistig rondstrooit met sierlijke strijkers. Arrangementen die de songs niet enkel ondersteunen, maar vaak ook sturen en een extra richting induwen. Ook Martin Fry is nog steeds zijn charmante zelf: een crooner in maatpak, Sinatra en Astaire in pop modus. Fry is nog steeds verrassend goed bij stem en levert erg romantische teksten af, die wonderwel passen bij de muziek.

Staan er grote hits op zoals Poison Arrow en The Look of Love? Neen, maar dat kan ook moeilijk - de hitparade is samen met de tijdsgeest veranderd. Staat er een wereldsong op als All of My Heart? Neen, ook niet. Maar dat neemt niet weg dat Volume 2 heel wat consistenter is dan Volume 1. Op die eighties plaat stonden meer vullers, plus een aantal songs die nadrukkelijk leentje-buur speelden bij de concurrentie (leg Tears are not enough naast het eerder verschenen Chant No. 1 van Spandau Ballet). Een tvdw kiezen? Lastig, want de plaat laat zich best beluisteren als één trip - nog zo'n anachronisme in deze tijd van singles, youtube clippings en song snippets. Dan maar gaan voor Ten Below Zero, een genereuze, stijlvolle ballad.

Labels:

2 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/3k0qlb

1:46 AM  
Anonymous zinnerboy said...

een voltreffer bij mijn vrouw, en als zij content is...

2:46 AM  

Post a Comment

<< Home