Wednesday, February 04, 2015

TVDW 01/02/2015 - Van Halen - Light up the sky (1979)


Tijd om een groot onrecht de wereld uit te helpen. Neen, niet Syriƫ of de hongersnood. Wel het feit dat Van Halen tot op heden nog geen tvdw kon scoren. Pure schande, temeer daar die dekselse Sammy Hagar, de man die Van Halen part 2 zo lang leidde, met zijn hobbygroepje Chickenfoot al twee tvdw's scoorde. Tegen nul voor 'VH cum David Lee Roth'! Neen, dat misverstand moest dringend rechtgezet worden.

Eigenlijk stond Ella Fitzgerald in pole position voor een tvdw - haar dubbele verzamelaar "The Cole Porter Songbook" is zo'n heerlijke plaat. Maar toen stofte ik zaterdagavond "Van Halen II" nog eens af. En ging de dag nadien naar een platenbeurs, om thuis te komen met een echt koopje: "Women and Children First", de derde van de groep. Voor drie euro, op bright and shiny vinyl!

Ik kan nog pagina's vullen over die eerste drie platen van Alex en Eddie VH. Mijns inziens ging het daarna snel bergaf. "Diver Down", "Fair Warning", "1984" (de sigaret rokende baby plaat met Jump op...) het was heel wat minder dan die spijkerharde hattrick die Van Halen in het begin scoorde. De honger, de drive, het zelfvertrouwen, de sex, de speelsheid, de cockiness, de groove, de muzikaliteit: het zit er allemaal in. Afgeklokt op minder dan veertig minuten dan nog, die eerste drie albums, maar zo volgepropt met hooks, riffs, stevige refreinen, opwindende extra's En dan die fantastische productie van Ted Templeman, die ervoor zorgt dat deze platen zovele jaren nog steeds uit de boxen spatten. Ik hou mezelf tegen, en verwijs nog even naar deze goeie website voor wat extra trivia rond Van "Halen II", waaruit de tvdw is geplukt:

http://www.vhnd.com/van-halen-ii/

Labels: , , , ,

2 Comments:

Blogger Koop said...

This comment has been removed by the author.

2:39 AM  
Blogger Koop said...

https://www.sendspace.com/file/bwleez

2:39 AM  

Post a Comment

<< Home