Monday, September 20, 2010

TVDW 19/09/2010 - Edwyn Collins - What is my role? (2010)Als artiesten in het licht van hun aangekondigde dood nog een plaat kunnen opnemen, sluipt er in die plaat onwillekeurig een soort van dwingendheid en hoogdringendheid.
Denk maar aan de platen die Johnny Cash of Warren Zevon opnamen, met het eind van de tunnel in zicht. Edwyn Collins is weliswaar vooralsnog nog niet aan het eind van zijn bobijntje, maar vijf jaar terug kreeg hij wel al een aardige tik van Magere Hein. In februari 2005, op amper 45-jarige leeftijd, kreeg de Schot twee beroertes te verwerken. Het leverde hem een half jaar ziekenhuis op, nadien moest de man terug leren praten, schrijven, lezen en lopen. Van alle songs die de indie-legende en cult-artiest geschreven had (bij het eightiesgroepje Orange Juice of solo) kon hij zich geen woord of akkoord meer herinneren.

Na een lange strijd en een moeizaam herstel trok Collins vorig jaar terug de studio in, voor wat Losing Sleep zou worden. De - net verschenen - plaat bevat songs die hij samen schreef met o.a. zijn maatje (en labelgenoot van weleer) Roddy Frame van Aztec Camera en met leden van Franz Ferdinand, The Magic Numbers, The Cribs en The Drums. Sommige songs doen denken aan Iggy Pop (de Iggy van Some Weird Sin en Candy), andere aan de Northern Soul zoals Joe Jackson die al eens placht te brengen. Wat mij betreft een van dé verrassingen van het jaar.

Labels: , , , , , , , ,

3 Comments:

Blogger Koop said...

http://www.sendspace.com/file/eexrai

en als bonus nog een mooie slice van new waverige pop zoals The Cure die ook durfde te brengen; een nummer geschreven samen met The Drums

http://www.sendspace.com/file/cjrq8h

12:29 AM  
Anonymous zinnerboy said...

Had eerder al een goede recensie gelezen en dat blijkt op het horen van deze twee songs terecht te zijn. Vooral de 2e track kan op mijn algehele ja-knik rekenen.

3:07 AM  
Blogger Shamrockske said...

the drums indeed !

4:37 AM  

Post a Comment

<< Home