Friday, January 09, 2009

TVDW 11/01/2009 - The Ramblers -Wie is Loesje? (1939)


Hoe meer je je met (pop-)muziek inlaat, hoe sneller het Monster van de Verveling de kop dreigt op te steken. Je wil toch steeds geprikkeld worden door nieuwe, verrassende en/of onbekende liedjes, niet? Vandaar hou ik zo van vakkundig samengestelde mystery tapes en home made compilation cd's, die een gezonde mix maken van bekend/onbekend en die regelmatig van de platgetreden paden wijken.

Beste voorbeeld is de ook op deze blog reeds aangehaalde reeks F.U.C.K.-cd's. Het letterwoord stond aanvankelijk voor een samenraapsel van kitscherige songs en rarities; het is intussen een tijdverdrijf waarmee Hans/DDay en ik elkaar zo nu en dan plezieren. Opzet blijft: een verrassende mix maken die 'blind' beluisterd wordt. Pas na het geven van feedback titels en uitvoerders worden prijsgegeven. Er zijn intussen al wel wat dergelijke compilaties gemaakt; onlangs nog een "F.U.C.K.-ed in under 3 minutes"-cd (met inderdaad een resem liedjes die allen onder de 3' grens bleven). Hans is er een pak bedrevener in, vandaar dat mijn platenkast intussen getooid is met o.a. een reeks F.U.C.K. Germany en F.U.C.K. Holland.

De wetten van de tvdw zijn onwrikbaar. De tvdw komt uit de cd die de afgelopen week het meeste indruk maakte. En laat die vorige week nu net de titel F.U.C.K. Holland Volume 7 (ja, zover zijn we inmiddels al) dragen; gecompileerd door Hans. Vele songs van de cd brachten een brede glimlach op het gelaat, maar dat de tvdw naar The Ramblers moest gaan, leek me toch logisch. Het liedje "Wie is Loesje?" durf ik namelijk al eens ten gehore brengen aan de eettafel (- waarbij mijn drie kinderen me niet zelden vragend aankijken). Dankzij Hans weet ik nu wie de uitvoerders zijn. Even Hans aan het woord hierover: D'r zijn zoveel mooie klassiekers gemaakt in die interbellum-jaren. Allemaal liedjes die in een collectief geheugen zitten, zelfs als we de uitvoerders nooit gekend hebben. Fietsen op de heide is zo bijvoorbeeld ook van dezelfde uitvoerders. En op wikipedia wordt beschreven hoe die artiesten de oorlog en de naoorlogse periode door moesten komen: http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Ramblers

The Ramblers waren Nederlands bekendste balorkest. ‘Wie is Loesje? (het meisje van den drummer van de band)’ was hun grootste hit. Het werd, zo leert wat googlen, op de plaat vastgelegd op 9 mei 1939, voor Decca. De componist is de Amsterdammer Jacques Cornelis 'Jack' Bulterman (1909–1977), alias ‘Jaap de Bie’ en als kinderboekenschrijver ‘Jacques Berghuis Jr.’. Van 1935 tot 1964 was hij als arrangeur, trompettist, pianist en accordeonist betrokken met het wel en wee van The Ramblers onder leiding van Theo Uden Masman. Later leidde Bulterman, tot kort voor zijn overlijden, de heropgerichte Ramblers.

http://www.sendspace.com/file/nz42jr

Labels:

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Deuntjes. Dat is waar het in de muziek om draait, toch ? En ik neem er gif op in dat het streven van elke songschrijver is om een onsterfelijk deuntje te maken. Zo eentje dat iedereen kent en de grenzen van plaats en tijd overstijgt. Iets dat in de wind waait en er toch in slaagt een eigen leven te leiden. Het summum voor elke componist, het medium zijnde door en langs wie iets ontastbaar maar blijvend is gecreëerd. Deze tvdw mag zich gerust het predikaat ‘onsterfelijk’ toe-eigenen. Niets geen productionele hoogstandjes nodig om overeind te blijven. Een deuntje, een arrangement en spelen maar. Wellicht opgenomen met slechts één enkele micro is deze sound onvoorstelbaar helder, duidelijk en bovenal : authentiek . Dit is waar ik van hou, want het is 100 % puur. Interessante kerel trouwens, die Jack Bulterman. Googlen tussen de middag leert mij dat hij zelfs (futuristische) jongensboeken zou hebben geschreven. Ongetwijfeld een dromer. In hetzelfde ‘genre’ is de zeer mooi uitgegeven Jazz in little Belgium (de collectie Robert Pernet) een aanrader : tijdloze muziekjes uit de vroege 20e eeuw, toen muziek nog uitsluitend draaide om het plezier van het spelen.

4:27 AM  

Post a Comment

<< Home