Tuesday, April 25, 2006

TVDW 23/04/2006 - The Source feat. Candi Staton - You got the love (1991)


Even een huiselijk tafereel van vanmorgen. De drie kinderen zijn klaar voor de rit naar school en schuifelen op de achterbank de wagen, ik loop nog even naar boven. Terwijl doet Elien wat ze in dit soort situaties altijd graag doet: de radio snel aanzetten en zoeken naar een "cool" nummer, wat ze dan lekker luid door de boxen kan laten schallen. De radio floept aan, drie seconden lang komt er een flart dEUS uit de boxen, maar Elien besluit meteen verder te zappen. Tot ze op Back in Black van AC/DC stoot, dat laat ze meteen staan. Om maar te zeggen: we zitten nog altijd op koers met de opvoeding.
De TVDW van deze week is weer een merkwaardig geval van synchroniciteit. "You got the love" is altijd al een persoonlijke favoriet geweest, logisch dat ik de track een prominente plaats gaf in een reeks "Groove"-compilatiecd's die inmiddels tot bij my man Dela zijn geraakt. Diezelfde Dela deed me op zijn beurt een plezier door een reeks "MikMak"-cd's samen te stellen, en op de meest recente duikt een remix op van datzelfde "You Got the love". Fijne boel, en de avond van de eerste beluistering van de tot "MadMak" gedoopte compilatie, hoor ik dezelfde nieuwe versie opduiken op StuBru. En wat internet searching bevestigt: de song is opnieuw - voor de derde keer al - heruitgebracht. "You Got the Love" kent trouwens, net als Candi Staton zelf, een rijke voorgeschiedenis. Zullen we beginnen met de song? Uitgebracht in '86 door Staton, in '91 plakte Brits DJ/producer John Truelove de a-capella versie van dat nummer onder een early house classic (voor de househeads: "Your love" van Frankie Knuckles, vocals by Jamie Principle). Truelove bracht de mash-up uit onder de naam The Source. In '96 kreeg de plaat een eerste re-release (met een New Voyager remix die ook een hit werd). De maxi-cd ervan, waarop gelukkig ook de originele hitversie van 1991 stond, belandde even later in een uitverkoopbak, waar ik 'm onmiddellijk scheefsloeg... voor 35 Belgische franken. En de zangeres zelf? Canzetta Maria Staton werd geboren in Alabama in 1940 en kreeg voor haar - onlangs op cd gebundelde - plaatjes op het soullabel FAME de bijnaam Sweetheart of Southern Soul. In de seventies scoorde ze een fikse discohit met "Young Hearts Run Free", in de jaren tachtig bekeerde ze zich samen met haar man John Sissewell (drummer op o.a. platen van Donny Hathaway, maar ook op "The Boss" van Diana Ross!) tot het christendom en begon ze gospelplaten uit te brengen. Zoals ook haar dit jaar verschenen (en bejubelde) "His Hands". Afsluiten met wat trivia? "You Got the love" leverde de soundtrack voor de aller, aller, allerlaatste scène die zes seizoenen Sex & the City afsloot. Sarah Jessica Parker loopt door de straten van New York, en op de achtergrond horen we.... onze TVDW.

Labels: , , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Het komt helemaal goed met Elien! De kerel die ooit haar echtgenoot zou willen worden zal wel met een eclectische muzieksmaak overweg moeten kunnen.

'You've Got The Love' is zo een van die onsterfelijke nummers, die regelmatig terug opduiken. De baslijn van de meest bekende versie is erg begeesterend - wegens simpel maar doeltreffend. Endless repeat... In die tijd hadden we zoiets nog nooit gehoord.

En dan de tekst... "you have got the love I need to see me trough", sjonge, dat wil je iemand wel tegen je horen zeggen. Pas vele jaren later is het mij duidelijk geworden dat het een religieus nummer is. Wel, als iemand het in een kerk wil spelen, call me.

2:09 AM  

Post a Comment

<< Home