Monday, September 11, 2023

TVDW 10/09/2023 - Alexander O'Neal - What Is This Thing Called Love? (1991)

 

TVDW 974. 't Is een genre dat misschien wat onderbelicht is op deze blog: nineties R&B. Nu ik "All True Man" in huis heb (gescoord tijdens mijn recente trip naar Berlijn), richt ik graag de schijnwerpers op Alexander O' Neal, een heavyweight uit het genre.

O'Neal miste zijn afspraak met de (pop-)geschiedenis begin jaren tachtig, toen Prince 'm uiteindelijk niet meenam in The Time (hij werd vervangen door Morris Day). Maar de man uit Mississippi haalde alsnog zijn gram met zijn eerste drie soloplaten, die nadrukkelijk de stempel dragen van Jimmy Jam en Terry Lewis, het producersduo dat aanvankelijk ook in The Time zat en nadien het mooie weer zou maken als producers van onder meer the SOS Band, Janet Jackson en Michael Jackson."All True Man" is de bekroning van hun samenwerking, dankzij de copieuze, gelaagde, gladgestreken productie. 

Het rijk van O'Neal was snel nadien uit. Hij worstelde met een jarenlange cocaineverslaving en deed krampachtige pogingen om in de belangstelling te blijven - bijvoorbeeld middels een gecontesteerde deelname aan de Amerikaanse versie van Big Brother, waarin zijn racistische uitlatingen veel ophef veroorzaakten. Een serieuze smet op zijn carrière. Maar "All True Man"? Dat blijft een dijk van een album.

 

Labels:

2 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.youtube.com/watch?v=kCaOh_05yy0

12:06 PM  
Anonymous AC said...

Mijn favoriet blijft toch het album Hearsay. Het duet met Cherrelle en natuurlijk Fake.

5:07 AM  

Post a Comment

<< Home