Thursday, July 04, 2024

TVDW 07/07/2024 - Al Stewart - Song on the Radio (1978)

 

TVDW 1017. Soms weet je al cratediggend haast instinctief dat je iets moet meegraaien uit de kringloopwinkel. Een groep waar je weliswaar nog nooit van gehoord hebt, maar op het Vertigo-label, uit 1970, met een door Hipgnosis ontworpen hoes? A no brainer!

Bij thuiskomst bleek de plaat in kwestie - het debuut van Gravy Train - meteen bij de meest waardevolle uit mijn collectie te behoren (aldus discogs, natuurlijk). Gravy Train kwam uit de regio rond Birmingham en verscheen dus op Vertigo (2 x: net als Black Sabbath); de muziek laveert tussen progrock, psychedelica en een embryonale vorm van hardrock. Een vergelijking met Jethro Tull dringt zich op, maar dan met name door de prominent aanwezige dwarsfluit.

Waarom hierboven dan geen foto van Gravy Train? Wel, omdat de muziek me wat tegenviel. Een tvdw gaat naar de song die het meest indruk maakt in de voorbije week - maar dat is dan in positieve zin bedoeld natuurlijk. Dan maar naar Al Stewart die deze week ook op de platendraaier belandde, met "Time Passages". 

Time Passages (in een productie van Alan Parsons en - hey! - ook in een hoes van Hipgnosis) zit in het verlengde van de softrock waarmee Stewart een jaar voordien bekend werd. Toegegeven, een stapje verder en je zit in melig Chris De Burgh-country, maar de man kan geweldige songs schrijven. Als tvdw ga ik maar voor het meest.... radiovriendelijke nummer van het album.

Labels:

2 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.youtube.com/watch?v=ipopRZOcf6c

5:05 AM  
Blogger reinout said...

als "tull"-ist Gravy Train tochmaar eens uitchecken

4:34 AM  

Post a Comment

<< Home