Monday, July 24, 2023

TVDW 23/07/2023 - New York City Band - Got to have your body (1979)

 

TVDW 967. Het plezier van vinylplaatjes verzamelen? Het ligt zowel in de jacht als in de vangst. De jacht bestaat niet uit het dwaasweg klikken op "bestel", op een of andere verkoopsite. Neen, daar is niets aan. Het plezier zit eerder in het snuisteren in uitverkoopbakken in platenzaken, of het bezoeken van tweedehandswinkels, rommelmarkten en garage sales. Of het navlooien van Facebook-groepjes waar je, als je snel bent en geluk hebt, de krenten uit de soep kunt halen voor iemand anders ermee gaat lopen. De krenten, dat zijn dan in mijn geval goedkope plaatjes waarvan je weet - of tenminste vermoedt - dat ze wel eens  aardig kunnen meevallen. Op basis van de producer of de muzikanten die erop meespelen, bijvoorbeeld, of op basis van het platenlabel, het jaar van uitgifte, de hoes... Zovele criteria die een soms impulsieve aankoop rechtvaardigen. 

Zo'n vangst zorgde afgelopen week voor enkele leuke momenten op de draaitafel - en (dus ook) een aantal tvdw-kandidaten. The Trammps, bijvoorbeeld, die op hun 1976 album "Where the happy people go" wat fijne, klassieke disco serveerden. Of, min of meer in hetzelfde bed, The Hues Corporation, een groep die in 1973 (een van) de eerste discohit(s) scoorde met Rock The Boat, en op hetzelfde elan verder ging op het twee jaar later verschenen "Love Corporation". Heel wat minder bekend, maar ook eligible for a tvdw, was de ADC Band, wiens album "Long Stroke" vorige week heel wat draaibeurten kreeg. Vooral de titeltrack is een machtige lap funk. Nog twee kanshebbers uit de oogst van de voorbije week: Wilson Pickett, die op een album uit begin jaren zeventig ("Don't Knock My Love") een knappe, soms aan James Brown schatplichtige kruising tussen soul en funk bracht, en een verzamelaar met het vroege werk van Joe Tex (waaronder het geweldige Pneumonia). 

Maar de tvdw gaat uiteindelijk naar... een onbestaande band. De New York City Band was een studioproject - niet te verwarren met New York City, de band die een hit scoorde met I'm Doing Fine Now - dat de soundtrack moest verzorgen van Sunnyside, een b-movie met John Travolta's broer Joey in de hoofdrol. Het boeiende is dat naast de kleppers van muzikanten die bij de New York City Band meespeelden, ook Luther Vandross enkele songs zegent met zijn geweldige, soulvolle stem. Vandross was toen nog een naam die enkel de intimi kenden, als de man die door Bowie werd aangezocht om een van diens Young Americans te zijn. In de New York City Band tilt Vandross enkele songs naar een hoger niveau (check de smooth tvdw); een jaar later zou hij zichzelf definitief op de kaart plaatsen door voor de Italiaanse R&B-groep Change het inmiddels iconische The Glow Of Love in te zingen. 

Labels: , , , , ,

1 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.youtube.com/watch?v=9E_LRqq0L2U

1:28 PM  

Post a Comment

<< Home