Thursday, January 14, 2021

TVDW 10/01/2021 - Spearhead - Gas Gauge (2001)

 

Corona en lockdown en thuiswerk, het heeft wat repercussies op mijn muziekconsumptie - en dus ook op de tvdw's. Podcasts en recente releases die ik normaal via Spotify beluister, staan al maanden zowat op nul. Een positiever gevolg is het feit dat ik sinds kort lid ben van enkele besloten Facebookgroepen. Sommige ervan zijn om vinyl te kopen of verkopen, andere zijn nog meer nerdy en draaien gewoon rond het posten van nummertjes (via Youtube-links). Soit, het is een leuk tijdverdrijf om tijdens het thuiswerk af en toe rond te spelen.

Afgelopen week werd in een van die FB-groepjes het thema "Drive" geopperd, waarna alle leden favoriete nummertjes posten rond rijden, auto's, automerken etc - je kan het je al voorstellen. Bij mij leidde de denkoefening onder meer tot dit nummer. 

Michael Franti van Spearhead is een van de weinige getuigen van mijn jaren als freelance-muziekjournalist. 't Is te zeggen, ik heb uit al die jaren maar één foto van mezelf, terwijl ik een popartiest interview. De foto hangt in een kadertje tegen de muur van mijn bureau. Je ziet er mij aan de ene kant van een tafeltje, en Franti aan de andere. De foto is genomen door mijn vriend Hendrik in de Brusselse Beursschouwburg, waar Franti promotie kwam voeren voor zijn derde soloplaat "Stay Human". Ik herinner me nog dat ik een flink deel van de interviewtijd spendeerde aan Gas Gauge. Dat ik dat zo'n absoluut fantastisch nummer vond, en hoe hij het voor elkaar kreeg om zo'n weergaloze tekst in elkaar te knutselen. Zovele jaren later blijf ik bij mijn standpunt. De  muziek is weliswaar wat gedateerd, zeker met die R&B vrouwen op de achtergrond, maar tekst zegt alles over Black Lives Matter, lang voor die term werd uitgevonden, en toont wat een meester-verteller Franti wel is.

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Koop said...

https://www.youtube.com/watch?v=mbJesk5Jncs

1:40 PM  

Post a Comment

<< Home