Monday, April 03, 2023

TVDW 02/04/2023 - The Waterboys - The Pan Within (1985)

 

TVDW 951. Een kippenvelmoment is meestal voldoende om een tvdw weg te kapen, en vorige week gaf Mike Scott me er eentje toen hij in de Roma de intro van Because the Night naadloos liet overgaan in The Pan Within. Om aan het eind van de majestueuze, bevlogen versie van die song de cirkel rond te maken en terug te keren naar de door Springsteen geschreven (en door Patti Smith afgewerkte) hit uit de seventies. 

Het concert van de Waterboys was boeiend om meerdere redenen. De bandbezetting bijvoorbeeld, waarbij de fiddle en sax vervangen werd door keyboard en hammond, wat zorgde voor een meer rockerige, niet zelden aan Neil Young's Crazy Horse herinnerende sound. De setlist ook, die kriskras teruggreep naar de hoogtepunten van "This is the Sea" en "Fisherman's Blues", maar ook plaats maakte voor een song als Once Were Brothers, oorspronkelijk van Robbie Robertson maar (in arrangement en tekst) aangevuld door Scott. Op zo'n momenten leken de Waterboys - nu ja, leek Scott - de Ierse folktraditie af te zweren en te kiezen voor Americana-rock à la de Wallflowers. Een jasje dat hen net zozeer paste, trouwens. 

Vooral de haast ontroerende, tomeloze overgave waarmee Scott na zovele jaren op de teller zijn songs nog steeds met de nodige daadkracht de zaal inzwierde, maakte het optreden memorabel. Bij momenten zo straf dat de obligate maar nogal routineuze versie van Whole of the Moon helemaal aan het eind van de set, eigenlijk niet had gehoeven.

Het concert deed me onwillekeurig terugdenken aan november 1985, inderdaad 38 jaar geleden (!), toen de Waterboys mijn allereerste kennismaking waren met wat een 'live optreden' voorstelde. In Vorst was dat, toen de band als voorprogramma aantrad, voor het grote gordijn dat support act scheidde van hoofd act (Simple Minds). "This is the Sea" was nog maar net uit, en ik herinner me hoe sterk de band toen voor de dag kwam, met songs die we pas in de daaropvolgende maanden allemaal op de radio leerde kennen. 

Labels:

2 Comments:

Blogger Shamrockske said...

https://damusic.be/live/the-waterboys-gezocht-violist-en-gitarist-4837.html

https://oor.nl/concerten/the-waterboys-klinken-te-weinig-als-zichzelf-in-maastricht/?fbclid=IwAR0vfG_xj-rWgFGTN0IL7fqPlQXEItrVA7Y0lUEEg0L7djYSbg8zvV2VewQ

https://www.dansendeberen.be/2023/03/29/the-waterboys-de-roma-als-een-vogel-zo-vrij/?fbclid=IwAR0HSy63_eHkt7MHJXQiXDrqTrda01Cl923lVn_f6TrKRHxp4EvkB8o6F8w

3:44 AM  
Blogger Shamrockske said...

https://www.youtube.com/watch?v=pj_60H76qTw

3:47 AM  

Post a Comment

<< Home