Monday, December 30, 2013

TVDW 29/12/2013 - Lloyd 'Fatman' Smith - Miss Mushmouth (1957)

Heel wat muziek in de huiskamer tijdens deze kerst, omdat ik de kinderen een soort van russische roulette laat spelen met mijn vinylcollectie. Een plaatje kiezen, op basis van de kleurrijke hoes, de groepsnaam, godweetwat... en dan dat meteen op de draaitafel zwieren. Maakte alleszins dat ik heel wat spullen voor het eerst in wel héél veel jaren terughoorde. Maar de tvdw heeft daar geen uitstaans mee. Hij komt uit een van de drie dubbel-cd's die zich op miraculeuze wijze en volstrékt buiten mijn medeweten om een weg wisten te banen naar de kerstboom. Eentje compileert het werk van die extravagente producer Joe Meek, een andere bundelt vroeger werk van het Stax-label. De derde dubbel-cd, The OKeh Story - 50 Original Recordings, staat stil bij het cult-platenlabel uit de fifties, dat voornamelijk bekend is als startpunt voor de carrière van Screamin' Jay Hawkins, Brook Benton en Dave 'Baby' Cortez. De tvdw is van een artiest waar blijkbaar weinig van bekend is, zo leert google me. Tenzij dat de genaamde Lloyd 'Fatman' Smith slechts een handvol nummers opnam en zich verder bezighield als manager van de grote Louis Jordan (die nota bene lang geleden hier ook al een tvdw scoorde).

Labels: , , , , , ,

Saturday, December 28, 2013

TVDW 22/12/2013 - Brendan Benson - Rejuvenate me (2013)

Het moet hier snel gaan, maar ik meld toch nog graag even dat die nieuwe van mijn favoriete Raconteur Brendan Benson opnieuw - net als 's mans vorige platen - op mijn goedkeuring kan geven. Prettige seventies powerpop, gebracht met een laconieke flair. Voorzover je de man nog niet kent: geef hem een kans! Geef al je geld aan de arme kinderen! Geef de kinderen de wereld! Give blood! Give peace a chance!

Labels: ,

Monday, December 16, 2013

TVDW 15/12/2013 - Villagers & John Grant - My Love My Life (2013)

Zijn cd "Pale Green Ghosts" was sowieso al onmiskenbaar een van dé cd's van het jaar, en nu plakt hij er aan het eind nog een schitterende EP aan vast, met herwerkingen van enkele songs. Sinead O'Connor, op het album aanwezig met enkele backing vocals, mag naar voren treden voor een duet, elders zorgen ook Beth Orton en de Ierse folkie Damien Dempsey voor opmerkelijke passages. Maar het echte kippenvelmoment was toch die ene song die niét op "Pale Green Ghosts" stond. Villagers verrast, samen met Grant, door een cover van My Love My Life, het nummer dat in 1976 stond te pronken op "Arrival" van Abba. Net na Dancing Queen, nota bene.


Labels: , , , , ,

Tuesday, December 10, 2013

TVDW 08/12/2013 - Blood Orange - Uncle ACE (2013)

Hij zal net niet in de Eindejaars-top-10 belanden, maar het scheelt niet veel. In de gaten houden, deze Blood Orange - in een vorig leven bekend als Lightspeed Champion, en ook gewaardeerd als songschrijver bij o.a. Chemical Brothers, Florence & the Machine en contemporary poppemiekes als Solange Knowles (ja, zus van) en Sky Ferreira.

Wat een boeiende, veelgelaagde, funky plaat levert deze New-Yorker af met "Cupid Deluxe". Een album met frisse beats, een heerlijke groove, heel wat lef en eigenzinnigheid en vele songs die in meer dan één opzicht doen terugdenken aan de Prince van net voor "Purple Rain", of aan de Paisley-sound van Prince-loopjongens als Jesse Johnson.

Labels: , , , , , ,

Friday, December 06, 2013

TVDW 01/12/2013 - Matthew Sweet & Susanna Hoffs - Trouble (2013)

Best genietbaar, die retrotrip die Sweet en Hoffs afleggen. Intussen zijn ze met hun "Under the Covers" aan volume 3 toe (volume 1 had een knappe versie van Yes' I've Seen All Good People) en zitten ze in de jaren tachtig. Ze tacklen een aantal heilige huisjes - Smiths, Bunnymen's Killing Moon - en brengen wat brave versies van songs van XTC, Tom Petty en Costello. Maar het leukste staat helemaal aan het eind. Een copy/paste versie van Trouble, waarin Sweet met plezier de verschillende door elkaar geweven gitaarriedeltjes van Lindsey Buckingham reproduceert.




Labels: , , , , , , , , ,