Friday, December 25, 2009

TVDW 27/12/2009 - Sky - Dance of the little Fairies (1980)



Eindejaarslijstje? Op basis van 'meest beluisterd', dan. De top vijf is onderling inwisselbaar, afhankelijk van het humeur.

* Phoenix - Wolfgang Amadeus Phoenix
* Monsters of Folk - Monsters of Folk
* Tragically Hip - We are the same
* David Gray - Draw the line
* Athlete - Black Swan

maken de top 10 compleet:

* Elvis Perkins in Dearland - Elvis Perkins in Dearland
* The Glimmers present: Disko Drunkards
* The Airborne Toxic Event - The Airborne Toxic Event
* Brendan Benson - My old familiar friend
* Foreign Born - Person to Person

en verder sterk werk van Wave Machines, La Roux, Chickenfoot, Phenomenal Handclap Band, Chuck Prophet, Jeb Loy Nichols, Echo & the Bunnymen, JC Brooks & the Uptown Sound, Patrick Wolf, Fat Freddy's Drop.

Te laat ontdekt: Band of Horses - Cease to Begin (2007), Peter Buffett - Imaginary Kingdom (2008), Michael Franks (hele oeuvre).

Heerlijke re-issues: Thomas Dolby Golden Age of Wireless & The Flat Earth.
Leukste comeback: Simple Minds - Graffiti Soul.
Grootste teleurstelling van Grote Naam: Bruce Springsteen - Working on a dream.
Doodjammer: Willy DeVille, John Martyn, Michael Jackson, Yasmine, Vic Chesnutt, Eric Woolfson.

Leukste aankoop in laatste week van het jaar: Sky 2, voor amper 1.5 euro, in een kringloopwinkel. Wat een geweldige vondst. Vandaar: logische tvdw. Voor achtergrond rond de groep, zie ook hun eerste tvdw, van drie jaar terug:

http://koop05.blogspot.com/2006/01/tvdw-1512006-sky-dance-of-big-fairies.html

http://www.sendspace.com/file/w9aj35

Labels: , , , , , , , , , , , , ,

Friday, December 18, 2009

TVDW 20/12/2009 - Lindstrom & Christabelle - Baby can't stop (2009)



Best plezierig, zo'n met neerdwarrelende sneeuw omgeven zondag, met iets van Miles Davis, Cassandra Wilson en Roland in de cd-lader. En nadien naar buiten, voor een frisse wandeling met vrouw en kinderen. Niets echter om een tvdw weg te kapen. Die stond immers al eerder in de week vast, na het horen van "Baby Can't Stop", de single die het full album "Real life is no cool" (uit op 19/1) voorafgaat. Met zijn spacy synthdisco kan Lindstrom - Moroder for now people, maar dan uit Noorwegen - bij ondergetekende weinig verkeerd doen. Zijn vorige plaat "Where You go I go too" haalde zelfs mijn eindejaarslijstje van 2008 (dat van 2009 zit bij de volgende tvdw). Nu kiest hij voor een samenwerking met Christabelle, en het resultaat klinkt alsof het zo uit pakweg 1983 is geplukt. Gefundeness Fressen voor iemand die destijds op woensdagavond aan de radio gekluisterd zat om Funkytown te horen.

http://www.sendspace.com/file/9zvnvz

Labels: , ,

Friday, December 11, 2009

TVDW 13/12/2009 - JC Brooks & the Uptown Sound - Baltimore is the new Brooklyn (2009)



Tvdw in estafette. Drie artiesten losten elkaar deze week af in de strijd voor een nominatie. Eerst was er Chick Corea en diens 12 minuten durende lap jazzfunk 'Return to Forever'. Dan kwam General Elektriks in beeld, een Fransman die naar de Amerikaanse West-Coast uitweek en met het album Good City for Dreamers een erg aangename kruising brengt van Beck, Sly & the Family Stone en Jamiroquai. Fijn plaatje. Maar aan het eind van de week snelde JC Brooks & the Uptown Sound iedereen voorbij. Hun debuut "Beat of our own drum" - op het fantastische platenlabel Vampisoul - is een bijzonder geslaagde hybride van withete sixties soul en raunchy garagerock.

http://www.sendspace.com/file/6gjuta

Als bonus nog een tweede track? Oké dan: deze lekkere lap rauwe soul, met de intrigerende titel '75 years of art sex'. Pak aan!

http://www.sendspace.com/file/5dv4wu

Labels: , , , , , ,

Monday, December 07, 2009

TVDW 06/12/2009 - The Alan Parsons Project - Silence and I (1981)



Moest de tvdw synoniem zijn met 'de meest beluisterde song van de afgelopen week', dan zou hierboven de Junior Eurosong inzending Laura prijken, met haar jodelende "Zo Verliefd". Cd-single lag dit weekend voor de haard en werd dus in heavy rotation gedraaid voor de jongste dochter. Dank u, Sinterklaasje.

Laura even feestelijk negerend, bleef de tvdw-keuze lange tijd onbeslist. Volgend op het concert van een week terug, ben ik een volledige week in de cataloog van The Tragically Hip gedoken. Enerzijds om al te lang genegeerde cd's te herontdekken, anderzijds om mijn huiswerk te doen voor een door Orf Man bestelde compilatie. Voor de ingewijden even een kort rondje met generaliserende kwoteringen?

World Container 9,5/10
Fully Completely 9,5/10
We Are the Same 9/10
Road Apples 9/10
Phantom Power 7,5/10
Day For Night 7/10
In Violet Light 6,5/10
Music At Work 6/10
Trouble at the Henhouse 6/10
"Up to here", het officiële debuut dat me in 1990 naar de Vooruit deed reppen om er het allereerste Hip-concert op Europese bodem te zien, heb ik gek genoeg niet in huis. En de live-cd "Live Between Us" laat ik even buiten beschouwing.

Levert het tot de rand gevulde bad dan geen tvdw op? Het had gekund. De overexposure aan Hip-tracks bracht alleszins een rare oorworm voort. "Fifty Mission Cap", nochtans verre van een van mijn favorieten, bleef maar in mijn hoofd malen. En dat terwijl ijshockeysongs (net als baseballsongs trouwens) me nochtans zelden kunnen begeesteren. Bill Barilko moest het weten.

Dan toch maar het overlijden van Eric Woolfson als kapstok gebruiken voor de tvdw. Niet dat ik zo'n buitensporig grote fan was van A.P.P. maar die paar Greatest Hits die ik thuis heb, kan ik wel smaken. Woolfson is geen household name, maar hij was wel de belangrijkste songschrijver binnen de Alan Parsons Project en zong ook een aantal nummers, waaronder Eye in the Sky en de tvdw.

http://www.sendspace.com/file/kx30v0

Labels: , ,