Friday, November 24, 2006

TVDW 26/11/2006 - Yukihiro Takahashi - Stranger Things Have Happened (1984)


Mijn muzikale lijntjes richting Japan zijn eerder beperkt, maar Hideki Matsutake en Yukihiro Takahashi hebben toch wel een wit voetje. Eerstgenoemde is de man achter Logic System, synoniem voor heel wat synthesizer gewriemel, beetje in de lijn van Vangelis en Jean-Michel Jarre. En Takahashi was drummer bij Yellow Magic Orchestra - goedkoop en snel te omschrijven als de Japanse versie van Kraftwerk, en de groep waarin ook Ryuchi Sakamoto zat. Takahashi heeft ook een uitgebreid arsenaal soloplaten, maar ik heb er amper één singletje van in huis. Op vinyl, en ergens midden jaren tachtig ergens uit een bak gegraaid, enkel en alleen omdat ik geïntrigeerd was door de naam van de artiest en door de hoes. Maar het plaatje bleek een voltreffer; iets wat door de hoekige bas en de knap in elkaar geknutselde percussielaagjes leek op de dingen die Japan (de groep dan, rond David Sylvian) in die tijd uitbracht, met een snuifje Bowie erbij. Eenmaal internet er was, groeide "Stranger things have happened" uit tot mijn Heilige Graal, het moet door de jaren heen het meest gezochte nummer zijn. Waarom? Ach, meer voor de fun of it, het werd een milde vorm van obsessie om het nummer ook ergens op digitale vorm te hebben. Gek hoe de wereld van de muziekblogs dan plots ter hulp komt. Uitgerekend een kerel uit Polen bleek de hele rist aan Takahashi-releases te 'posten' (http://saltyka.blogspot.com/) zodat ik niet enkel mijn lang gezochte nummer beet had, maar ook de bijhorende plaat "Wild & Moody", met onder meer een mooie maar rare cover van Neil Youngs "Helpless" er op.
De zoektocht is dus ten einde, met dank aan de Pool genaamd Saltyka.

http://www.sendspace.com/file/r4nr3w

Labels: , , , , , , ,

Monday, November 20, 2006

TVDW 19/11/2006 - China Crisis - Here comes a raincloud (1983)


Als tiener met weinig geld maar veel honger naar nieuwe muziek ("vinyl platen" waren dat toen nog), dienden zich twee oplossingen aan. Je schreef je in in de lokale bibliotheek/discotheek, waar je dan allerlei platen ontleende - vaak a rato van vier per week. De tweede oplossing was misschien iets minder koosjer, maar even efficiënt: als iemand van je vrienden verjaarde, kocht je hem een plaat die weliswaar in lijn lag met de muzikale smaak van de jarige, maar die je zelf ook wel graag had willen hebben. Die taktiek werd onder meer toegepast bij Working With Fire & Steel (subtitel: Possible Pop Songs Volume 2), die ik in het gezegende jaar 1983 kocht voor Peter, mijn goede vriend waarmee ik een Action Man fixatie (zie 'post' van vorige week) deel. Een fijn staaltje van nauwelijks verouderde synthpop, zo stelde ik vorige week bij het herontdekken van de plaat, dit keer in digitale vorm, vast. De hit "Wishful Thinking" staat er op, net als het wondermooie "When the Piper Calls" dat destijds (in de versie 1.0) al tot TVDW werd benoemd. Van China Crisis kocht ik raar maar waar trouwens net een paar dagen geleden nog What Price Paradise, die plaat die hen drie jaar na Working With Fire... een Amerikaanse doorbraak moest bezorgen (maar daarin mislukte). Voor anderhalve euro in een kringloopwinkel, niet twijfelen! Een triviaal China Crisis-weetje? De groep had wel iets met producers. Twee van hun platen kregen een productie mee van Walter Becker, de helft van Steely Dan. Niet verwonderlijk, gezien het kristalheldere geluid van China Crisis wel als het kleine transatlantische broertje van The Dan kon beschouwd worden. De productie van Working with Fire... (en van de TVDW) was echter in handen van Mike Howlett, de man die in zijn eentje driekwart van de boeiende eighties synthpop bands onder handen nam (Tears For Fears, A Flock of Seagulls, Fischer-Z, Blancmange, Comsat Angels, OMD...) en ook de man die in '77 de groep Strontium 90 oprichtte, samen met drie jonge pukkelkoppen die spoedig nadien met.... The Police zouden starten. Geniet intussen van "Here Comes a raincloud", een song die voorbijglijdt als een trage, brede rivier - mellow soothing sounds, ideale troost in deze donkere, troosteloze dagen.


http://www.sendspace.com/file/8sv1qt

en omdat de link blijkbaar niet meer actief was, nog eens the smooth Gerry Rafferty

http://www.sendspace.com/file/yffg9b

Labels: , , , , , , , , ,

Monday, November 13, 2006

TVDW 12/11/2006 - Gerry Rafferty - Family Tree (1979)


Confession time. Ik mag dan al geen strafblad hebben, in een ver verleden heb ik me wel schuldig gemaakt aan wat kleine diefstallen. Ik herinner me drie categorieën. Eén: snoepgoed. Op weg naar huis, in de middelbare school, met de fiets even stoppen bij de kruidenierswinkel, kleinigheid kopen en intussen de zakken volstoppen. Twee: Action Man. De 'vintage ones' natuurlijk. Een jeugdliefde, maar eenje met redelijk dure accessoires, vandaar verdween ook hiervan wel eens iets in de zakken. Drie: muziek. Hiervan heb ik twee voorbeelden. Lp's kopen tegen verminderde prijs is er eentje. Door het stickertje 499,- te vervangen door eentje van 199,- en dan met onschuldig gezicht langs de kassa te passeren. It worked for Vangelis' Chariots of Fire en voor een Best Of van Black Sabbath, herinner ik me. En het tweede muziekgerelateerde diefstalletje (je hoort, ik probeer het te minimaliseren) vond plaats tijdens één van de twee rugzakvakanties die ik in mijn eentje ondernam, naar Bath en de streek van Zuid-Engeland en naar Schotland. De supermarktketen Woolworths had wat interessante cassettes in de aanbieding en ik liet er twee in de rugzak verdwijnen: Whitesnake's "Ready and Willing" (de plaat met deelnames van twee Deep Purple-leden - powerful stuff) en Gerry Rafferty's "Night Owl". Het gekke was dat ik geen walkman bij had en dus moest wachten tot ik twee weken later terug thuis was, om de albums te kunnen beluisteren. Ik heb altijd wel een boon gehad voor soft spoken Gerry, en mocht ik een top 50 maken van liedjes die me kunnen ontroeren, zit "Family Tree" er vermoedelijk wel bij. 't Moet naast de mooie tekst ook wel iets te maken hebben met akkoordenschema's, maar dit soort songs werkt altijd bij mij. Let op de intro (die gespiegeld wordt in de outro), een folkie deuntje dat wel van Mike Oldfield kon zijn. En op de heerlijk overdubs van de vocals, die voor die typische haardvuur vibe zorgen waar Rafferty een patent op heeft. En op de uitgesponnen gitaarsolo aan het eind. De track belandde later nog op één van mijn home made'Sunday Morning Music' compilaties. "Family Tree" staat er zij aan zij met Supertramps "Know you who are" (uit Famous last words - niet hun beste maar wel mijn persoonlijke fav), met "Running Wild" (heerlijke slotsong van Roxy Music's Flesh & Blood), met het fijne gitaargetokkel van "Toxic Girl" (Kings of Convenience), met het ultieme begrafenislied "Old & Wise" van The Alan Parsons Project, en met "Oh Patti" - slick eighties stuff van Scritti Politti met Miles Davis als special guest.
Oh ja, over die criminele activiteiten: gelukkig zijn de feiten inmiddels verjaard. Ik heb mijn kleptomanie definitief bezworen en bewandel sinds enkele decennia, zoals het een goede pater familias betaamt, opnieuw het rechte pad....


http://www.sendspace.com/file/puck1n

Labels: , , , , , , , , ,

Friday, November 03, 2006

TVDW 05/11/2006 - Anarchic System - Popcorn (vocal) (1972)


Voor ik van wal steek, toch even jullie aandacht voor Iron Maiden. Mijn goeie online overseas friend Scott 'Dr. Music' Itter en ik lieten ons eens lekker gaan in een parallel, maar los van mekaar geschreven review van Maiden's laatste plaat. Iron Maiden, ik weet het. Het valt niet te verklaren. Anyway: check out http://www.areuonsomething.com/reviews_maiden.html. En while you're at it, geef de dokter ook een bezoekje op zijn eigen website http://www.DrMusic.org. voor onder meer nieuwe releases, recensies van cd's en live shows en zelfs een kleine trivia muziekquiz.
Maar ik wou het deze week vooral hebben over muziekblogs. Zoals de mijne, ja, al is deze met een bescheiden bijdrage van een, euh wekelijkse, bespreking van een Topper van de Week slechts klein bier met wat je allemaal op het net terugvindt. Zo zijn er muziekblogs die klakkeloos en zowat dag na dag rijen en rijen albums op het net gooien - zonder enige persoonlijke noot van appreciatie van de blogeigenaar of wat dan ook. Wat die mensen bezielt om zoiets te doen, mag Joost weten. Het lijkt me weinig plezierig om al die cd's te rippen en beschikbaar te stellen, zonder wat voor feedback dan ook. Raar.
Dan liever de gespecialiseerde(re) blogs waar je echte muziekliefhebbers aan het woord krijgt, die hun liefde voor muziek willen delen. Vaak gaat het om obscure muziek, die zelfs niet zelden niet op cd te verkrijgen is. Zo stootte ik bij toeval voorbije week op http://www.wiels.nl/blog. En de brave man in kwestie kwam op de proppen met "Popcorn", een singletje dat ik nog al te goed kende van vroeger, in de platenbak van mijn ouders. Nu moet je weten dat mijn ouders best een boeiende platencollectie hadden, maar veel pop en rock zat er niet tussen. Mahalia Jackson, Trini Lopez, Jim Reeves, Edmundo Ross, Harry Belafonte, wat kleinkunst - dat herinner ik me, maar pop en rock waren toch een brug te ver. Popcorn vormde een rare uitzondering op de regel. Het singletje was overigens wel degelijk Popcorn in de versie van Anarchic System - zelfs met identiek dezelfde hoes als hierboven afgebeeld (naar een foto van de uitvoerders heb ik ook gezocht, maar niets kunnen vinden). Aangespoord door de herontdekking (dank dank, Wiels.nl voor de post!) ging ik nog wat verder snuisteren en stelde vast dat achter dat ogenschijnlijk banale early electronica deuntje een heel verhaal schuil gaat. Over de schrijver ervan, bijvoorbeeld, ene Gershon Kingsley, een jood die in '38 als jong broekje net voor de Kristalnacht Duitsland ontvluchtte en later als muzikant/componist Broadway-musicals, opera's en filmscores zou schrijven en samenwerkte met o.a. John Cage, Philip Glass en synth-pionier Jean-Jacques Perrey. Eentje met een gevoel voor humor trouwens, die Kingsley.
"When I die, maybe I'll have an electronic tombstone with a television monitor so that people visiting my grave can push a button and my face comes on the screen: 'Hello -- nice of you to come! What would you like hear -- Popcorn?' If it's solar powered, maybe it could last for eternity", lees ik ergens in een interview met de man. Popcorn zelf, de song, telt wereldwijd ruim vijfhonderd coverversies, o.a. van Ben Folds, de Strangers (Popcorn werd dan "Dikke Jet") en Aphex Twin.... Het Franse groepje Anarchic System wist zich in 1972 te onderscheiden door de eerste te zijn die wat tekst op het voorheen instrumentale nummertje plakte. Een fluttekst en dan nog weinig toonvast gebrald, maar kom - leuk genoeg alleszins om hier als Topper van de Week te dienen. En het laatste woord van deze, toegegeven erg lange 'post' (wie houdt me tegen?), is voor mijn moeder die in een e-mail (ja, mijn moeder is best nog hip) volgende verklaring gaf voor dat ene, erg a-typische vinylsingletje in de platenbak: "Popcorn ken ik best; dit hoesje zegt me ook wat en pa eveneens! Hoe we eraan kwamen?
Na het pijnigen van de hersenen denken we dat we dit singletje ooit kochten nadat we in de elementaire
danscursus, die we in langvervlogen tijden volgden, en waarin we als intermezzo een gezelschapsdans moesten
uitvoeren. Popcorn zou dan de muziek zijn waarop we die dans uitvoerden!"

http://www.sendspace.com/file/edo20b

Labels: , , , , , , , ,